DVA NOVA POGONA

Njemački HAIX udvostručio proizvodne kapacitete u Hrvatskoj

12.03.2016 u 19:23

  • +3

Svečano otvoren novi proizvodni pogon u tvornici HAIX Obuća

Izvor: Promo fotografije / Autor: HAIX

Bionic
Reading

Nismo imali probleme u Hrvatskoj ni s lokalnom vlašću i njihovim službama niti s onima na višoj razini. Štoviše, svu potrebnu dokumentaciju uspjeli smo ishoditi i prije nego u Njemačkoj, gdje na dokumentaciji radimo dva mjeseca i još nije sve gotovo, dok smo je u Međimurju dobili za četiri tjedna

Ovako je svoja investicijska iskustva opisao Marcus Lins, prokurist i voditelj poduzeća Haix obuća, hrvatske tvrtke u sastavu njemačke Haix Grupe koja je, uz već postojeća dva, otvorila još dva nova pogona u Maloj Subotici. Kruna je to dosadašnjeg, desetogodišnjeg ulaganja jednog od vodećih svjetskih proizvođača profesionalne obuće koji je prošlu godinu završio s oko sto milijuna eura prihoda, a do 2020. planira ih povećati za 50 posto, odnosno na 150 milijuna eura, u tom mjestu kod Čakovca. 

'U Hrvatsku, odnosno Čakovec, Haix je došao zapravo 1999. godine u potrazi za idealnim mjestom za obućarsku proizvodnju koju smo željeli vratiti u Europu, a koju su drugi selili u Aziju. Tada smo uspostavili suradnju s poduzećem Jelen koje je proizvodilo našu obuću. Pet godina kasnije otvorili smo našu hrvatsku tvrtku kćer Haix obuća, a zatim smo krenuli s gradnjom prvog našeg pogona u Maloj Subotici jer smo ovdje naišli na ljude gotovo istog mentaliteta kao i u Njemačkoj, dok smo od našeg sjedišta u Mainburgu udaljeni svega šest sati, tako da je tamo već ujutro naša obuća proizvedena i utovarena navečer ovdje', rekao je Ewald Haimerl, predsjednik uprave Haixa, govoreći zašto je baš Međimurje odabrano za ulaganje.

Građevinska dozvola za jedan dan

Haix obuća jedina je tvrtka u Hrvatskoj koja ima BSCI certifikat koji govori o zaštiti zaposlenika i uvjetima njihova rada. 'Ponosni smo što mnoge vojske, vatrogasci i drugi u svijetu nose obuću Haix na kojoj stoji Made in Croatia. Toga ne bi bilo bez visoke produktivnosti naših ljudi, ali i učinkovite i racionalne lokalne samouprave koja je građevinsku dozvolu za ranije pogone izdala za tjedan dana, a za zadnji za svega jedan dan', rekao je Matija Posavec, međimurski župan, dodavši da Međimurska županija ima dobru suradnju i na području školstva gdje stipendira deficitarna zanimanja,

Od otvaranja prvog pogona pa do danas, kako je dodao, Haix je u Maloj Subotici uložio više od deset milijuna eura u građevinske radove te više od 6,5 milijuna eura u opremu i strojeve nužne za proizvodnju. Zahvaljujući tome, danas raspolaže s više od 15 tisuća kvadrata poslovnih prostora izgrađenih sukladno principima niskoenergetske gradnje u kojima se toplina strojeva koristi za zagrijavanje pogona, a podzemne vode za hlađenje. U takvim pogonima, koji odudaraju i po izgledu od uobičajenih tvornica obuće, svakog dana može se proizvesti do 10 tisuća pari obuće, pa je Mala Subotica postala glavni proizvođač Haix obuće koja se izvozi u 75 zemalja svijeta.

'Ovdje smo stvorili uvjete za otvaranje novih 170 radnih mjesta, ali i omogućili ponovnu organizaciju rada u dvije smjene umjesto dosadašnjeg trosmjenskog rada, što je značajno unaprijedilo uvjete na radnom mjestu, kao i pridonijelo ravnoteži između privatnog života i posla. Dosad smo ukupno u Maloj Subotici otvorili 750 radnih mjesta, i to u ovim izazovnim vremenima, a naši vrsni radnici svakog dana dokazuju svoju premoć u znanju i vještinama koje proširuju stalno. Tako, uz ostalo, kontinuirano priređujemo tečajeve njemačkog i engleskog jezika, dok za kolege iz Njemačke organiziramo tečajeve hrvatskog jezika', rekao je Haimerl naglašavajući da će sva obuća Haixa ove će godine biti kompletno proizvedena u Europi.

Haix, kako je dodao, svake godine raste i premašuje planove. Tako je lani proizveo više od milijun pari obuće koju nose i njemački i američki vatrogasci, ali i policija i vojska raznih zemalja, lovci i šumari, a koriste je i drugi kao radnu obuću ili obuću za slobodno vrijeme. Zahvaljujući tome, Haixov promet ostvaren u 2015. bio je 27 posto veći nego godinu ranije, dok se u ovoj godini planira daljnji rast, odnosno prihod veći od 112 milijuna eura na razini cijele grupe.

Rast se očekuje i u Hrvatskoj gdje je 2014. ukupni promet bio 13,5 milijuna eura, a prošle godine 16 milijuna. To nije rezultat samo rada zaposlenika u pogonima u Maloj Subotici, nego još kooperanata diljem Hrvatske i izvan nje koji zajedno zapošljavaju od dvije tisuće ljudi.

'Ovdje smo u kratkom vremenu i bez problema izgradili tri tvornice za što bi nam trebalo više vremena u Njemačkoj. Stoga će sigurno biti novih investicija. Kako bismo imali jednu od najmodernijih obućarskih proizvodnji u Europi, strojeve kupujemo po svijetu, ali proizvodnju želimo zadržati i učvrstiti u Europi, odnosno u Međimurju', naglasio je predsjednik uprave Haixa Ewald Haimerl ukazujući i na stalna ulaganja u inovacije zahvaljujući kojima je nastala serija obuće Eagle koja je polučila najbolje rezultate u povijesti grupe koja samo u marketing godišnje izdvaja šest milijuna eura.