SEKTOR U GUBICIMA

Njemačke osiguravatelje vremenske nepogode stajale gotovo pet milijardi eura

28.12.2023 u 17:32

Bionic
Reading

Poplave, tuča i drugi ekstremni vremenski uvjeti prouzročili su njemačkim osiguravateljima ove godine gubitke u ukupnom iznosu od 4,9 milijardi eura, što je preliminarnih 900 milijuna eura više nego u 2022., objavilo je u četvrtak udruženje osiguravatelja GDV.

Gubici proizlaze iz osiguranih šteta nastalih na stambenim nekretninama, imovini u kućanstvima, poslovnim objektima i na motornim vozilima.

Snažne oluje tijekom ljeta prouzročile su veliku štetu koja je samo u kolovozu iznosila 1,5 milijardi eura. Oluje su bjesnile i u lipnju, prouzročivši štetu u iznosu više stotina milijuna eura, navodi se u priopćenju GDV-a.

Glavninu troškova u godini na izmaku činile su štete od nevremena i tuče, u ukupnom iznosu od 2,7 milijardi eura.

Poplave i druge oluje prouzročile su štetu u iznosu 900 milijuna eura, nešto manju od prosjeka. Međutim, prema GDV-u, osigurana šteta na motornim vozilima iznosila je 1,3 milijardi eura i bila je iznad dugoročnog prosjeka.

Gubici su se zato uglavnom zadržali na razini visokog dugoročnog prosjeka od 4,9 milijardi eura, rekao je izvršni direktor GDV-a Joerg Asmussen, prema priopćenju.