pojačana neizvjesnost

Njemačke energetske kompanije potvrdile pismo Gazproma o smanjenju isporuke plina zbog 'više sile'

  • Autor: L. Š. / Hina
  • Zadnja izmjena 19.07.2022 11:32
  • Objavljeno 19.07.2022 u 11:32
tportal

Izvor: + / Autor: LENNART PREISS / AFP / Profimedia

Njemačke energetske kompanije Uniper i RWE potvrdile su da ih je ruski Gazprom pismom izvijestio da je smanjio isporuke plina zbog 'više' sile, pojačavši neizvjesnost oko otvaranja plinske pipe Europi krajem tjedna

Gazprom je prošle srijede upozorio da ne može jamčiti normalno poslovanje na dijelu ključnog plinovoda, a dan kasnije poslao je minimalno jednom kupcu u Europi obavijest da je aktivirao klauzulu o 'višoj sili', prema pismu koje je Reuters dobio na uvid.

Viša sila standardna je klauzula u poslovnim ugovorima, poznata kao klauzula "Božji čin", i definira ekstremne okolnosti koje oslobađaju ugovornu stranu od ispunjavanja preuzetih obveza.

Njezino proglašenje ne znači nužno da će Gazprom obustaviti opskrbu, već da ne snosi pravnu odgovornost ako se to dogodi, objašnjava Reuters.

Gazprom nije odgovorio na Reutersov upit da komentira obavijest o 'višoj sili'.

Najveći njemački uvoznik ruskog plina Uniper među kupcima je koji su potvrdili da su primili Gazpromovo pismo. Istaknuli su da službeno odbacuju Gazpromovu tvrdnju i da je smatraju neopravdanom.

RWE, najveći njemački proizvođač električne energije koji također uvozi plin iz Rusije, također je priopćio da je primio obavijest o 'višoj sili'.

"Molimo vas da shvatite da ne možemo komentirati pojedinosti pisma ni naše pravno mišljenje", priopćila je tvrtka.

Austrijska naftna i plinska grupa OMV u ponedjeljak je objavila da očekuje nastavak isporuka plina iz Rusije plinovodom Sjeverni tok 1 kako je planirano, nakon završetka redovnog godišnjeg održavanja.

Gazprom je sredinom lipnja smanjio isporuke plina Njemačkoj za 60 posto zbog, kako su naveli, kašnjenja turbine koju su poslali na servis u Siemens. Njemačka kompanija poslala je turbinu u tvornicu u Kanadi koja ju je blokirala zbog sankcija Gazpromu.

Ottawa je u međuvremenu pristala poslati turbinu u Njemačku, unatoč prosvjedima Ukrajine, a ruski list Kommersant objavio je u ponedjeljak da je dopremljena.

Sjeverni tok 1 zatvoren je prošlog tjedna radi redovnog održavanja, a Gazpromova obavijest o 'višoj sili' potpiruje strahove europskih vlada da plin nakon završetka radova krajem tjedna neće ponovo krenuti prema Europi. 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!