ZLU NE TREBALO

Njemačka vlada ponovno aktivira fond za pomoć bankama

14.12.2011 u 17:51

Bionic
Reading

Njemačka vlada u srijedu je odobrila opetovano aktiviranje fonda za stabilizaciju banaka radi moguće intervencije u slučaju da šest velikih banaka ne bude moglo vlastitim snagama udovoljiti zahtjevu europskog regulatora o prikupljanju dodatnog kapitala

Prijedlog zakona o ponovnom aktiviranju SoFFina koji je uspostavljen 2008., na vrhuncu financijske krize, i dobio je na raspolaganje 400 milijardi eura jamstava, usvojen je na posljednjoj sjednici vlade u ovoj godini, kazao je u srijedu na redovnoj konferenciji za novinstvo glasnogovornik vlade Steffen Seibert

Taj bi potez trebao pomoći 'obnoviti poljuljano povjerenje u financijsku industriju i, iznad svega, smanjiti u najvećoj mogućoj mjeri opterećenje po njemačko gospodarstvo', priopćio je Seibert.

Iz prijedloga zakona izbačena je klauzula kojom se vladi omogućuje da prisili banke da zatraže pomoć SoFFina ako njihove potrebe za dokapitalizacijom ugrožavaju cijeli bankovni sustav. Umjesto toga, bankovne planove za dokapitalizaciju nadzirat će regulator za financijska tržišta BaFin, koji će moći tražiti njihove izmjene odnosno poboljšanja.

Da bi prijedlog zakona stupio na snagu, vjerojatno u veljači, mora ga usvojiti donji dom njemačkog parlamenta.

Europska agencija za banke (EBA) objavila je prošlog tjedna da njemačke banke moraju ukupno prikupiti 13,1 milijardu eura dodatnog kapitala kako bi se uspješno nosile s eventualnim novim šokovima u budućnosti.

Po EBA-inim izračunima, najveći iznos među njemačkim bankama mora prikupiti Commerzbank, čak 5,3 milijarde eura. Analitičari i ulagači nagađaju o tome može li banka sama prikupiti kapital ili će biti prisiljena zatražiti državnu pomoć, nakon što joj je vlada pritekla u pomoć već za vrijeme krize 2008/2009. i na temelju toga stekla 25-postotni vlasnički udio.