investicija od 300 milijuna eura

Njemačka vlada kupuje udio u tvrtki koja razvija cjepivo za Covid-19

15.06.2020 u 15:49

Bionic
Reading

Njemačka vlada planira kupiti 300 milijuna eura vrijedan udio u biofarmaceutskoj tvrtki CureVac koja razvija cjepivo za Covid-19, potvrdilo je u ponedjeljak ministarstvo gospodarstva

Vlada će kupiti 23 posto udjela u CureVacu, izjavio je danas na konferenciji za novinare njemački ministar gospodarstva Peter Altmaier. Time je vrijednost CureVaca procijenjena na 1,3 milijarde eura.

Berlin želi ojačati biotehološki i sektor bioznanosti u Njemačkoj ali neće utjecati na poslovnu strategiju CureVaca, naglasio je Altmaier.

"Njemačka savezna vlada odlučila je uložiti u tu kompaniju velikog potencijala jer očekuje da će ubrzati razvoj programa i osigurat će sredstva CureVacu da u cijelosti razvije potencijal svoje tehnologije", izjavio je njemački ministar gospodarstva.

"Ulaganjem želimo pružiti financijsku sigurnost CureVacu kako bi mogao nesmanjenim angažmanom nastaviti raditi na proizvodnji cjepiva", podvukao je Altmaier.

Transakcija ne zahtijeva dozvolu Europske unije, dodao je.

Izvor u vladi kazao je da kupnja udjela u CureVacu odražava zabrinutost zbog pretjeranog oslanjanja na inozemne dobavljače proizvoda i opreme u sektoru zdravstvene skrbi.

Mediji širom svijeta izvijestili su u ožujku da američka vlada pokušava kupiti CureVac, što je izazvalo val kritika u Njemačkoj. Altmaier i njegov kolega u vladi zadužen za resor unutarnjih poslova podržali su zahtjeve da kompanija ostane u njemačkom vlasništvu. 

Washington je prema medijskim izvješćima nudio milijardu dolara za ekskluzivna prava na cjepivo koje ta tvrtka razvija. 

SAD nikada nije službeno potvrdio tu namjeru.