POTPORA IZNAJMLJIVAČIMA

Niste još izgradili bazen? Nije kasno, i ove godine država dijeli novac

10.03.2016 u 09:48

Bionic
Reading

Ministarstvo turizma će i ove godine bespovratnim sredstvima sufinancirati izgradnju bazena. Očekuje se da će natječaj biti raspisan do kraja ožujka. Točan iznos sredstava znat će se nakon donošenja državnog proračuna, ali predviđa se da će biti u okvirima prošlogodišnjeg programa, kada je izdvojeno oko 8,5 milijuna kuna

Ministar turizma Anton Kliman za tportal je potvrdio da će država nastaviti s potporom izgradnji bazena.

'Svaki program koji omogućuje podizanje kvalitete smještaja i stvaranje dodatnih ponuda je hvalevrijedan. Unapređenje i proširenje smještaja te razvoj ponuda ključan su faktor u daljnjem razvoju hrvatskog turizma. Posebice onih ponuda koje će omogućiti privlačenje gostiju i u vrijeme prije i posezone, u kojima imamo veliki potencijal za rast. Zato će Ministarstvo turizma nastaviti pružati potpore koje će omogućiti upravo da se taj potencijal iskoristi i da hrvatski turizam postane još konkurentniji', rekao je Kliman.

Ukupno je od 2013. do 2015. sufinancirano 447 projekata izgradnje bazena, većinom za privatne iznajmljivače. Iz državnog budžeta za to je izdvojeno ukupno više od 18,8 milijuna kuna. U prosjeku najviši iznos potpore iznosio je 40.000 kuna.

Uvjeti natječaja

Može se očekivati da će i ovogodišnji natječaj imati jednake uvjete kao i lanjski.

Na njega su se mogli javiti svi koji su željeli izgraditi i opremiti isključivo novi bazen minimalne vodene tlocrtne površine 30 kvadrata za vanjske bazene, odnosno minimalno 20 kvadrata za unutarnje bazene.

Tražilo se da podnositelj zahtjeva mora imati registrirane minimalno tri sobe, odnosno šest stalnih kreveta, ili četiri smještajne jedinice, odnosno 12 gostiju u kampu. Uz to, objekt je morao imati kategoriju tri ili više zvjezdica

Od važnijih papira tražio se vlasnički list nekretnine pored koje će se graditi bazen, izvadak iz zemljišne knjige te potvrda Porezne uprave o nepostojanju duga prema državi.

Potrebno je napraviti i projektnu dokumentaciju te točno odrediti početak i kraj radova. Za vanjske bazene manje od 100 kvadrata nije potrebna građevinska dozvola.

Koliki bazen izgraditi?

Savjet stručnjaka je da bazen samo za osvježenje i namakanje bude dugačak četiri ili pet metara te dubine 1,2 metra.

Za plivanje bit će dovoljan bazen dugačak osam metara, širok četiri metra i dubok 1,5 metara.

Cijena izgradnje ovisi, osim o veličini, o raznim dodacima. Gruba procjena je da će bazen promjera od tri do pet metara i dubine od 1,2 do 1,5 metara koštati oko 30.000 kuna. Do 50.000 kuna košta bazen od 25 metara kvadratnih i dubine 1,5 metara, a nešto više od 80.000 kuna bazen 9 x 4 metara i dubine 1,5 metara.