PESIMIZAM NA BURZI

Niska likvidnost i pad Crobexa

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 14.12.2009 11:11
  • Objavljeno 14.12.2009 u 11:06
burza2

burza2

Izvor: tportal.hr / Autor: arhiva

Prošlotjedno trgovanje na Zagrebačkoj burzi donijelo je nastavak niske likvidnosti, pa je i tjedni redovni promet tek nešto viši od 112 milijuna kuna, a dionički su indeksi na tjednoj razini u minusu za nešto više od dva posto

Crobex je tjedan završio s padom za 2,07 posto, na 2.066,55 bodova, dok je vrijednost Crobexa10 smanjena za 2,31 posto, na 1.086,64 boda.

Premda je opća percepcija kako je ova godina bila poprilično mršava, barem što se zarada tiče, preliminarne godišnje statistike pokazuju da je Crobex (dakle i prosjek kretanja cijena najlikivdnijih dionica) od početka godine narastao 20 posto, napominju analitičari Zagrebačke burze u tjednom komentaru.

Likvidnost tržišta pak i dalje je niska i ukupni je prošlotjedni promet iznosio 175,3 milijuna kuna, od čega je 112,08 milijuna ostvareno u redovnom trgovanju, a institucionalni je promet bio 63,2 milijuna kuna.

Uobičajeno, najtrgovanija je i prošli tjedan bila dionica HT-a sa 18,2 milijuna kuna prometa. Cijena joj je na tjednoj razini blago pala, za 0,15 posto, na 272,60 kuna.

Više od osam milijuna kuna prošli su tjedan prikupile i redovna i povlaštena dionica Adris Grupe - povlaštena 8,9 milijuna kuna, a redovna 8,02 milijuna. Dok je povlaštena trgovanje završila s padom cijene na tjednoj razini za 2,87 posto, redovnoj dionici Adris grupe cijena je porasla za 3,57 posto.

Dionica IGH prikupila je 9,6 milijuna kuna prometa, a cijena joj je pala za 5,69 posto. I druge trgovanije dionice građevinskih tvrtki tjedan su završile s padom cijene - dionica Dalekovoda za 1,84 posto, Ingre za 4,31 posto, Tehnike za 3,53 posto, itd.

Iako su prošli tjedna cijene najlikvidnijih dionica uglavnom blago padale, ipak, napominju s Burze, ima i iznimaka.

Tako je dionica Optima telekoma, unatoč padu cijene u petak za oko 15 posto, i dalje, drugi tjedan za redom, među tjednim cjenovnim dobitnicima. Uz tjedni rast cijene za 19,33 posto, dionica Optima telekoma prikupila je i 6,6 milijuna kuna prometa.

Visok rast cijene na tjednoj razini, za 25,81 posto, bilježi i dionica HG Spota kojom se prošli tjedan trgovalo samo jedan dan, jer je rješenjem Hanfe privremeno obustavljeno trgovanje tom dionicom. Naime, nakon iznenadnog skoka cijene HG Spota u ponedjeljak, i nakon što iz te tvrtke Burzi nije dostavljeno traženo pojašnjenja 'obavijesti o refinanciranju', Zagrebačka je burza dionicu HG Spota stavila u poseban Segment promatranja, a istoga dana Hanfa je donijela rješenje o obustavi trgovanja do trenutka kad javnost bude točno i ispravno obaviještena o aktualnim okolnostima (primjerice pregovorima s vlasnicima druge tranše komercijalnih zapisa), te daljenjem financiranju poslovanja društva, podsjeća se u tjednom komentaru.

S Burze u komentaru podsjećaju i na jednu dobru tržišnu vijest - u petak, 11. prosinca Zagrebačka je burza zaprimila službeni zahtjev Dalekovoda za uvrštenje te dionice u višu, odnosno najvišu burzovnu kotaciju, Službeno tržište.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi