MINISTAR GOSPODARSTVA VRDOLJAK

'Nije trenutak za uvođenje poreza na imovinu'

02.01.2013 u 15:19

Bionic
Reading

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak rekao je, govoreći o 2013. godini na Media servisu, kako 'definitivno ima svjetla na kraju tunela', priznajući da je 'atmosfera u državi puno lošija nego što bi trebala biti'. 'Za nove poreze nije trenutak - niti za gospodarstvo, niti za građane', ponovio je ministar Vrdoljak

'Ne treba biti previše filozof da se zaključi kako će u neka druga vremena porezi kao što je porez na imovinu, ne samo na nekretninu nego na svu imovinu, vjerojatno doći na red. Neke razvijene i moderne europske zemlje imaju takav porez, pa se možemo ugledati na njih, ali ne danas. Danas nije trenutak i mislim da je ono što je učinjeno do sada u tim nekim manjim poreznim reformama već dovoljna podloga za gospodarski rast', rekao je ministar Ivan Vrdoljak na Media servisu.

Uvjeren je kako će ove godine doći do pokretanja investicijskog ciklusa, jer smatra da su 'javna poduzeća puno spremnije dočekala 2013. godinu', napominjući kako je 'napravljeno i puno priprema za realizaciju kapitalnih investicija'.

'Iako nisam pristalica toga da čitava država gleda u tri projekta: LNG, Plomin ili tako nešto pa ako se to realizira, promijenit će nam se gospodarska slika. To nije istina. Ti projekti svakako trebaju ići i ići će, ali je ključ da se svaki od sektora, i javni i privatni, uključe u investicijski ciklus. Mislim da se to treba dogoditi u 2013. godini', izjavio je Vrdoljak.

Ipak u fokusu jest LNG terminal i zaključivanje posla s Katarom pa Vrdoljak otkriva kako su 'partneri iz Katara informirani o stanju projekta, imovinsko-pravnim te koncesijskim odnosima'.

'Vrlo brzo su reagirali s iskazom namjere i sljedeći korak je da ih, kada administrativno pripremimo i budemo imali točne datume oko završetka pojedinih studija, posjetimo u Kataru i pripremimo potpisivanje ugovora. Onda idu drugi i treći korak: tko će nam biti partneri u izgradnji i tko će konzumirati plin iz LNG-a. To su veliki, kapitalni projekti u koje je involvirano svjetsko tržište, tako da sve ide nekim tempom koji je prirodan za takav projekt', pojašnjava Vrdoljak.

Posjet Kataru očekuje se krajem siječnja, odnosno početkom veljače, kada bi tamo trebao otputovati i premijer Zoran Milanović. Što se potpisivanja ugovora tiče, Vrdoljak je na Media servisu potvrdio kako taj čin očekuje 'u travnju, ako ne i prije'.