VOJKOVIĆ O AFERI ZAMP

'Nije mi isplaćena ni lipa dobiti u džep'

27.03.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Tematizirajući poslovanje Marka Vojkovića, tjednik Novosti otkrio je da je tvrtka predsjednikova prijatelja Emporion usluge, koja za HDS i ZAMP ubire naknadu za autorska prava, ostvarila u tri godine 21,3 milijuna kuna dobiti, od čega je 20,2 milijuna kuna dobiti isplaćeno vlasnicima. No Vojković u razgovoru za tportal tvrdi da od toga nije dobio ni lipe. Prema njegovom tumačenju, navedena dobit je isplaćena matičnoj tvrtki Emporion za podmirenje dijela troškova poslovanja koji se ne iskazuju kroz tvrtku kćer

Tjednik Novosti objavio je dokumente iz kojih je vidljivo da ostvarujete visoku dobit na poslovima sa ZAMP-om, što je u suprotnosti s onim što ste tvrdili Vi i predsjednik Josipović?

Novosti su objavile dokumente Emporion usluga, namjerno izostavljajući Grupu. Insinuacija je bezvezna za svog tko poznaje korporativno poslovanje. U Emporionu je desetak supsidijara, prihodi se iskazuju zasebno ovisno o djelatnosti (ZAMP, Pet centar…), ali se troškovi (IT, kadrovski) dijele sa Grupom. Dakle, meni kao vlasniku nije isplaćena ni lipa, nego Emporionu. 

Zašto Emporion nije svoje troškove prema Emporion uslugama iskazao preko fakture?

To je naša interna stvar i posve je u skladu sa zakonom, nismo iskazivali preko faktura jer bi dospijeće bilo za šest mjeseci. Trošak smo unutar godine vodili prema projektima, pa se na kraju godine interno zna koga se koliko tereti. 


Kako objašnjavate više puta izrečenu prilično nevjerojatnu tezu da je dobit Emporiona samo papirnata, zašto bi neki poduzetnik plaćao državi porez za dobit koja postoji samo na papiru?

Zato što nemamo porezno prihvatljivijeg drugog načina jer je naša zarada iskazana kao postotak od ubiranja naknada. Primjerice, ZAMP izda fakturu na 100 kuna kafiću, od čega nama pripada 20 posto, ali za razliku od ZAMP-a, mi imamo i rizik naplate. Razmišljali smo da napravimo kontra-fakturu, ali pitanje je što bismo stavili na nju: nenaplaćenu uslugu?! 

Zvučite vrlo nezadovoljno ovim poslom, jeste li razmišljali o prekidu suradnje s HDS-om?

Nisam nezadovoljan poslom, nego njegovom interpretacijom u dijelu medija i zaista nije tako lukrativan kako se čini. Zaradili smo 2009. od HDS-a oko dva milijuna kuna, 2010. oko milijun, a za 2011. je projekcija gubitka, bit ćemo u minusu od milijun i nešto kuna. Znači, od dvadesetak milijuna kuna prihoda, zaradimo oko milijun jer nam 17-18 milijuna kuna odlazi na trošak ljudi.

Zašto ćete 2011. biti u gubitku, je li došlo da slabije naplate ZAMP-a?

Ne, zabilježen je čak mali rast naplate tri do četiri posto, ali rasli su troškovi, režije, gorivo, transport. Ne očekujem ni da će ova godina biti bolja, recimo Linićeva odluka s autima dodatno će nam povećati troškove. Puno toga je u Hrvatskoj propalo. Recimo, kad je Radio 101 otišao u stečaj, otpisali su se troškovi ZAMP-a.