IZVJEŠĆE HANFE

Neto imovina obveznih mirovinskih fondova u rujnu pala za 3,1 milijardu kuna

20.10.2022 u 15:40

Bionic
Reading

Neto imovina obveznih mirovinskih fondova (OMF) krajem rujna 2022. iznosila je 129,4 milijarde kuna, što je za 3,1 milijardu kuna ili 2,3 posto manje u odnosu na prethodni mjesec, podaci su iz mjesečnog izvješća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) objavljenog u četvrtak.

Nakon porasta vrijednosti imovine OMF-ova u srpnju za 3,2 milijarde kuna i kolovozu za 165,1 milijun kuna, u rujnu je tako opet došlo do osjetnog pada njihove vrijednosti.

Naime, u većem dijelu prve polovine godine, uslijed eskalacije geopolitičkih tenzija, odnosno agresije Rusije na Ukrajinu, cijene dioničkih i obvezničkih vrijednosnih papira na međunarodnim tržištima pretrpjele su dodatan vanjski šok, pa su tako posljedično i OMF-ovi u više navrata na mjesečnoj razini zabilježili pad vrijednosti neto imovine. U veljači je tako pad također iznosio 3,1 milijardu kuna, dok je u ožujku dijelom došlo do oporavka vrijednosti imovine, uz porast od 2,1 milijardu kuna. No u travnju je opet zabilježen pad, za 717,8 milijuna kuna, u svibnju za 515,3 milijuna kuna, a u lipnju za 1,8 milijardi kuna.

OMF-ovi su na kraju rujna ukupno imali 2.160.216 članova, odnosno 9.724 člana ili 0,45 posto više u odnosu na kolovoz 2022. godine.

U rujnu su zabilježili novih 11.144 člana, pri čemu ih je veliku većinu, 97,9 posto, automatizmom rasporedio Regos (Središnji registar osiguranika). Zbog odlaska u mirovinu ili smrti, u rujnu ove godine prestalo je članstvo za 1.420 osiguranika, naveli su iz Hanfe.

U tom su mjesecu ukupni neto doprinosi uplaćeni u obvezne mirovinske fondove iznosili 719,6 milijuna kuna, dva posto više nego u kolovozu, dok su ukupni iznosi isplata po zatvaranju osobnih računa iz svih OMF-ova dosegnuli 157 milijuna kuna, 0,5 posto više na mjesečnoj razini.

Po podacima Hanfe, nominalni mjesečni prinosi Mirexa imali su negativan predznak u sve tri kategorije, pa je tako na kraju rujna za 3,7 posto zabilježen pad u kategoriji A, za 2,8 posto u kategoriji B, a za 2,1 posto u kategoriji C.

Naime, kategorija A namijenjena je mlađim osiguranicima i ima najviši rizik ulaganja, B kategorija namijenjena je osiguranicima na sredini radnog vijeka, dok je C kategorija predviđena za osiguranike koji uskoro idu u mirovinu, pri čemu su ulaganja najmanje rizična.

  • +2
Umirovljenici Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic / CROPIX

Godišnji prinosi Mirexa su također negativni, zabilježivši pad za 2,9 posto u kategoriji A, za četiri posto u kategoriji B i 6,1 posto u kategoriji C. Anualizirani prinosi od početka rada OMF-ova imaju pak pozitivan predznak u svim kategorijama - 6,2 posto za Mirex A, pet posto za Mirex B i 3,3 posto za Mirex C.

Obveznice su na kraju rujna i dalje bile dominantan oblik ulaganja u strukturi OMF-ova, s 84,4 milijarde kuna i udjelom od 65,2 posto, pri čemu se taj udjel povećao za 0,6 postotnih bodova na mjesečnoj razini.

Istovremeno, za 0,9 postotnih bodova pao je udjel zastupljenosti ulaganja u dionice, na 19,5 posto imovine OMF-ova, odnosno 25,2 milijarde kuna.

Od ostalih oblika ulaganja najzastupljenija su ulaganja u investicijske fondove, s 13,6 milijardi kuna i udjelom od 10,5 posto na razini svih obveznih mirovinskih fondova, podaci su Hanfe za drugi stup mirovinske štednje (individualna kapitalizirana štednja).

Neto imovina DMF-ova manja za 196,1 mln kn

Na kraju rujna u Hrvatskoj je poslovalo i osam otvorenih dobrovoljnih mirovinskih fondova (ODMF), koji su imali 367.700 članova te 20 zatvorenih dobrovoljnih mirovinskih fondova (ZDMF), sa 46.720 članova.

Ukupne mjesečne uplate u dobrovoljne mirovinske fondove (DMF) iznosile su 56,8 milijuna kuna, što je 9,7 posto manje nego prethodni mjesec. Istodobno su ukupne mjesečne isplate iznosile 26,1 milijun kuna, što je 3,7 milijuna kuna ili 16,8 posto više nego mjesec prije.

Kod ukupnih isplata zbog umirovljenja, sedam milijuna kuna transferirano je u mirovinska osiguravajuća društva (MOD-ove), 6,9 milijuna kuna isplaćeno je putem mirovinskog društva (fonda), dok je u obliku jednokratnih isplata isplaćeno 5,8 milijuna kuna, naveli su iz Hanfe, dodajući i da je u rujnu po prvi puta isplaćeno i 88 tisuća kuna putem životnog osiguranja.

Neto imovina DMF-ova u rujnu se smanjila za 196,1 milijun kuna ili 2,5 posto na mjesečnoj razini te je iznosila 7,5 milijardi kuna.

Iz Hanfe su između ostalog izvijestili i da je ukupna neto imovina 94 UCITS fonda (otvoreni investicijski fondovi s javnom ponudom), koliko ih je u rujnu poslovalo u Hrvatskoj, krajem mjeseca iznosila 16,5 milijardi kuna te je bila za 348,4 milijuna kuna manja nego prethodni mjesec.

Neto imovina Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji na kraju rujna iznosila je 967,1 milijun kuna, uz mjesečni pad od četiri posto, pri čemu je mjesečni prinos fonda pao za 3,8 posto, podaci su Hanfe.