izvješće hanfe

Neto imovina obveznih mirovinskih fondova u ožujku porasla za 172,2 milijuna eura

21.04.2023 u 15:41

Bionic
Reading

Neto imovina obveznih mirovinskih fondova (OMF) krajem ožujka 2023. iznosila je 18,2 milijarde eura, što je 172,2 milijuna eura ili jedan posto više u odnosu na prethodni mjesec, pokazuje najnovije mjesečno izvješće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) objavljeno u petak.

Četiri obvezna mirovinska fonda (OMF) krajem ožujka ukupno su imala 2.191.508 članova, odnosno 3.995 članova ili 0,18 posto više u odnosu na veljaču 2023. godine.

U ožujku su OMF-ovi zabilježili 4.743 nova člana, pri čemu ih je veliku većinu, 96,8 posto, automatizmom rasporedio Regos (Središnji registar osiguranika).

Zbog odlaska u mirovinu ili smrti, u ožujku ove godine prestalo je članstvo za 748 osiguranika.

U ožujku su ukupni neto doprinosi uplaćeni u obvezne mirovinske fondove iznosili 98,6 milijuna eura, a ukupni iznosi isplata po zatvaranju osobnih računa iz svih OMF-ova 11,9 milijuna eura ili 3,6 posto više u odnosu na prethodni mjesec.

Po podacima Hanfe, nominalni mjesečni prinosi Mirexa na kraju ožujka za A kategoriju, koja je namijenjena mlađim osiguranicima i ima najviši rizik ulaganja, iznosili su jedan posto, za B kategoriju, odnosno osiguranike na sredini radnog vijeka, uz srednje rizična ulaganja, 0,4 posto, a za C kategoriju, namijenjenu osiguranicima koji uskoro idu u mirovinu, 0,6 posto.

Godišnji prinosi imali su pozitivni predznak samo u kategoriji A, uz rast od 2,1 posto, dok su u kategoriji B pali za jedan posto, a za 2,7 posto u kategoriji C.

Anualizirani prinosi Mirexa od početka rada OMF-ova pozitivni su u sve tri kategorije, a za Mirex A iznose 6,7 posto, za Mirex B pet posto i za Mirex C 3,2 posto, naveli su iz Hanfe.

"U prvom kvartalu došlo do oporavka prinosa OMF-ova"

Iz Hanfe su iznijeli i podatke za prvo ovogodišnje tromjesečje, po kojima je neto imovina OMF-ova porasla za 3,74 posto u odnosu na kraj 2022. godine.

Kako su istaknuli, nakon negativne 2022. godine u prvom tromjesečju došlo je do oporavka prinosa obveznih mirovinskih fondova, pa tako prosječni kvartalni prinos za mirovinske fondove kategorije A iznosi 4,6 posto, kategorije B 2,48 posto, a kategorije C 0,28 posto.

Obveznice su na kraju ožujka i dalje bile dominantan oblik ulaganja u strukturi OMF-ova, s 11,7 milijardi eura i udjelom od 64,1 posto, pri čemu se taj udjel povećao za 1,6 postotnih bodova na mjesečnoj razini.

Istovremeno, povećala se i zastupljenost ulaganja u dionice u imovini OMF-ova, za 0,1 postotni bod, te su ona krajem ožujka iznosila 3,9 milijardi eura, odnosno 21,5 posto imovine OMF-ova.

Od ostalih oblika ulaganja najzastupljenija su ulaganja u investicijske fondove, s 2,1 milijardu eura i udjelom od 11,4 posto na razini svih obveznih mirovinskih fondova, podaci su Hanfe za drugi stup mirovinske štednje (individualna kapitalizirana štednja).

Neto imovina dobrovoljnih mirovinskih fondova veća za devet milijuna eura

Na kraju ožujka u Hrvatskoj je poslovalo i osam otvorenih dobrovoljnih mirovinskih fondova (ODMF), koji su imali 378.250 članova te 21 zatvoreni dobrovoljni mirovinski fond (ZDMF), sa 47.663 člana.

Ukupne mjesečne uplate u dobrovoljne mirovinske fondove (DMF) iznosile su 8,9 milijuna eura, što je 0,2 milijuna eura više nego prethodni mjesec. Istodobno su ukupne mjesečne isplate iznosile 4,9 milijuna eura, što je 0,8 milijuna eura ili 13,2 posto manje u odnosu na veljaču 2023.

Neto imovina DMF-ova u ožujku je tako dosegnula iznos od 1,1 milijardu eura, što je za devet milijuna eura ili 0,8 posto više na mjesečnoj razini.

I kod ulaganja DMF-ova najveći dio portfelja čine obveznice, s udjelom od 55 posto u ukupnoj neto imovini, zatim dionice s 25,7 posto te investicijski fondovi s 12,1 posto.

Iz Hanfe su izvijestili i da je ukupna neto imovina 100 UCITS fondova (otvoreni investicijski fondovi s javnom ponudom), koliko ih je u ožujku poslovalo u Hrvatskoj, krajem mjeseca iznosila dvije milijarde eura te je bila za 77,7 milijuna eura ili 3,7 posto manja nego prethodni mjesec.

Neto imovina Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji na kraju ožujka iznosila je 135,9 milijuna eura, uz mjesečni pad od 0,7 posto, podaci su Hanfe.