POVRATAK NA POLICE

Nestle i europske prehrambene kompanije riješili spor oko cijena

02.05.2018 u 14:49

Bionic
Reading

Švicarski prehrambeni div Nestle objavio je u srijedu da je s europskim maloprodajnim kompanijama postigao dogovor kojim je dokončan višemjesečni spor oko cijena i omogućen povratak njegovih proizvoda na police

"Drago nam je što je postignut uravnoteženi sporazum i što će se Nestleovi proizvodi uskoro vratiti na police šest članica europskog maloprodajnog udruženja AgeCore", kazao je glasnogovornik švicarske tvrtke, potvrđujući time izvješće njemačkog lista Lebensmittelzeitung.

Glasnogovornik AgeCorea potvrdio je dogovor, napominjući da su uvjeti povjerljivi. "Vraćamo se normalnom poslovanju s Nestleom", kazao je.

Udruženje sa sjedištem u Ženevi, čiji su članovi, između ostalih, njemačka Edeka i švicarski Coop, bojkotiralo je proizvode švicarske kompanije u nastojanju da se izbori za bolje uvjete opskrbe.

Glasnogovornik Edeke također je potvrdio dogovor. U travnju njemačka je kompanija preporučila trgovinama da produlje bojkot pojedinih Nestleovih proizvoda, što je označilo eskalaciju sukoba oko cijena iz rujna prošle godine.

Iz švicarskog Coopa priopćili su danas da će zahvaljujući postignutom dogovoru omogućiti klijentima da ponovo kupuju Nestleove proizvode, najavljujući njihov povratak na police u idućim danima.

Coop će pokrenuti dvotjednu akciju počevši od sredine svibnja u kojoj će nuditi do 30 posto popusta na više od 500 Nestleovih proizvoda, uključujući instant kavu Nescafe, bombone Smarties i sladoled Moevenpick.

Sukob Nestlea i maloprodajnih tvrtki nadovezao se na niz vanjskih znakova napetosti u odnosima dobavljača i maloprodajnih tvrtki čiju pozadinu čine promjene u ukusima potrošača i sve jača internetska konkurencija.

Nestle je prošle godine zabilježio najslabiji rast prihoda u najmanje dva desetljeća a u prvom tromjesečju ove godine povećali su prodaju gotovo isključivo zahvaljujući većem obujmu prodanih proizvoda, što pokazuje s kakvim se teškoćama proizvođači potrošačkih dobara suočavaju pri pokušajima da u uvjetima žestoke konkurencije povećaju cijene.