ŽUPANI O LEGALIZACIJI

Nepotrebna je još jedna 'Agencija za istraživanje ruda i gubljenje vremena'

08.11.2013 u 16:17

Bionic
Reading

Župani okupljeni u Hrvatsku zajednicu županija oštro su reagirali na izjave ministrice Taritaš da su razlozi sporosti rješavanja zahtjeva za legalizaciju nezakonito izgrađenih zgrada u tome što 'tradicijski – regionalna i lokalna samouprava sporo radi' te kako je riječ o problemu 'radne etike'

'Županije su sposobne same odraditi predmete iz legalizacije uz sredstva predviđena za nepotrebnu Agenciju', poručio je ministrici Anki Mrak Taritaš predsjednik Hrvatske zajednice županija i virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić. Istaknuo je kako župani smatraju da se i u ovom slučaju ponovno radi o svjesnoj i dodatnoj centralizaciji i birokratizaciji Hrvatske s namjerom ukidanja županija.

'Teško mi je povjerovati da se ponovo radi o slučajnosti, jer je ovo zadnji slučaj u nizu poteza kojim ova vlada nepotrebno centralizira Hrvatsku umjesto da je dodatno decentralizira. Vjerujem da će ministrica Mrak-Taritaš prihvatiti sugestije hrvatskih župana i odustati od skupog i nepotrebnog osnivanja još jedne Agencije za istraživanje ruda i gubljenje vremena', veli Tolušić.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija pojasnio je da je nezadovoljstvo župana tim veće jer su na nedavno održanom sastanku u Ministarstvu graditeljstva, koji su inicirali župani, predložili da se županije aktivno uključi u rješavanje ovih predmeta prepuštanjem dijela sredstava koja će se uprihoditi od riješenih predmeta.

'Županije imaju stručne kadrove, znanje i iskustvo za rješavanje legalizacije nezakonito izgrađenih zgrada jer se tim poslom dnevno bave. No nedostaje im sredstava za angažiranje većeg broja dodatnih suradnika da bi se svi predmeti iz legalizacije brže rješavali. Prepuštanje dijela prihoda od legalizacije županijama omogućilo bi učinkovito rješavanje predmeta iz legalizacije i ne bi bilo potrebno osnivati privremenu i nepotrebnu Agenciju za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada, koja se planira financirati upravo na taj način', predlaže Tolušić.