MINUS 0,4 POSTO

Neočekivani pad potrošnje u prosincu

03.02.2012 u 14:41

Bionic
Reading

U prosincu prošle godine u Hrvatskoj je promet u trgovini na malo neočekivano pao 0,4 posto na godišnjoj razini, što je prvi pad potrošnje nakon osam mjeseci neprestanog rasta

Državni zavod za statistiku objavio je danas prvu procjenu prema kojoj je promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u prosincu nominalno porastao za 2,5 posto, dok je realno smanjen za 0,4 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

To je slabiji podatak nego što se očekivalo. Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku su očekivali porast potrošnje u prosincu u odnosu na isti mjesec prethodne godine za 0,6 posto. Njihove procjene kretale su se od rasta potrošnje za 2 posto do pada za 1,2 posto.

To je prvi pad potrošnje od ožujka prošle godine. U studenome je promet u trgovini na malo porastao 1,0 posto.

'Pad prometa u trgovini na malo posljedica je rasta cijena, kao i rasta nezaposlenosti krajem prošle godine, što utječe na potrošnju. Isto tako, uočava se velika zabrinutost glede kretanja u međunarodnom okruženju, što također nepovoljno utječe na optimizam potrošača', kaže Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Splitske banke.

U posljednjih 16 mjeseci promet u trgovini na malo porastao je u njih 14. Pao je samo u ožujku i prosincu prošle godine.

Detaljnije izvješće o prometu u trgovini na malo DZS će objaviti za dva tjedna.