EKONOMIST LOVRINČEVIĆ:

'Nema razloga za optimizam, ubrzano srljamo prema bankrotu'

05.05.2015 u 13:42

Bionic
Reading

'Hrvatska već sad ima najvišu razinu javnog duga među Zemljama Europske unije i ide velikom brzinom prema bankrotu koji će nastupiti čim dođe do povećanja kamatne stope', ističe ekonomski analitičar Željko Lovrinčević komentirajući za tportal proljetne prognoze Europske komisije o gospodarskom rastu

Prema Lovrinčevićevoj ocjeni prognoze Europske komisije, u kojima su očekivanja rasta BDP-a u ovoj godini podignuta sa 0,2 na 0,3 posto, objektivne su. 'Nema nekih većih promjena u odnosu na zimske prognoze, jedino je značajnije povećana prognoza za deficit i javni dug', smatra Lovrinčević.

Podsjetimo, proračunski deficit prošle je godine iznosio 5,7 posto, ove godine Europska komisija procjenjuje ga na 5,6 posto, a sljedeće godine ponovno 5,7 posto. 'To je najveći proračunski deficit u Europskoj uniji, a kada je riječ o javnom dugu koji će ove godine porasti na 90,5 posto, a sljedeće na 93,9 posto, njegova je razina najviša među zemljama koje nemaju euro kao valutu', upozorava Lovrinčević

Zaključuje da takvi trendovi Hrvatsku ubrzano vode prema bankrotu do kojega će, po njegovu mišljenju, neminovno doći kad nastupi povećanje kamatnih stopa na svjetskom financijskom tržištu.

Kada je riječ o prognozama rasta BDP-a, napominje da smo i dalje na dnu Europske unije (nakon Cipra) te da tako nizak rast neće dovesti do otvaranja novih radnih mjesta. 'Projekcija predviđa da će se ljudi bez posla ili raseliti ili će jednostavno na zavodu na zapošljavanje čekati kraj radnog vijeka', zaključuje Lovrinčević.

Prema njegovu mišljenju, Hrvatska je uvjerljivo najneperspektivnija europska ekonomija o čemu svjedoči stalno zaostajanje u odnosu na duge tranzicijske zemlje.

'Dok je prije pet godina sedam zemalja Europske unije bilo iza Hrvatske, danas su iza nje samo Rumunjska i Bugarska', pojašnjava Lovrinčević uz napomenu da će nas za dvije godine prestići i Rumunjska.