VARAŽDINSKI ŽUPAN

'Neka Vlada oprosti Varteksu dugove kao i škverovima!'

13.05.2011 u 14:37

Bionic
Reading

Kreditne obveze Varteksa i Mundusa, koje iznose gotovo pola milijarde kuna, treba također prenijeti u javni dug Republike Hrvatske, smatra varaždinski župan Predrag Štromar, koji je pismo s takvom inicijativom uputio Vladi RH

Nakon što je Vlada uputila prijedlog Zakona o uređenju prava i obveza brodogradilišta u procesu restrukturiranja u kojem se, uz ostalo, predviđa preuzimanje u javni dug obveza koje bi nastale temeljem državnih jamstava brodogradnji, župan Varaždinske županije Predrag Štromar poziva Vladu da razmotri inicijativu za prenošenje u javni dug i kreditne obveze posrnulih radno-intenzivnih industrija u Varaždinskoj županiji.

'Poteškoće u poslovanju u nas su najizraženije u prerađivačkim djelatnostima i radno intenzivnim granama industrije kao što su tekstilna, kožarsko-obućarska i drvna industrija. U okviru svojih nadležnosti, Varaždinska županija poduzima mjere za ublažavanje nezavidnog stanja u gospodarstvu te smanjenje nezaposlenosti kroz poticanje obrazovanja, kreditiranje više programa u malom gospodarstvu, uštede u materijalnim troškovima i drugo. Međutim, ključne se poluge razvoja nalaze se u rukama države', upozorava Štromar u pismu Vladi RH.

Potaknuti lošim stanjem u nekoliko tvrtki u varaždinskom gospodarstvu, varaždinski župan predlaže da se u javni dug prenesu kreditne obveze dvaju poduzeća. Riječ je o propalom Mundusu, čije se obveze procjenjuju na 94 milijuna kuna, kao i Varteksu, čiji se dug procjenjuje na 370 milijuna kuna, od čega 70 milijuna otpada na obveze prema državi, a ostalo prema bankama.

'Budući da predloženi Zakon predviđa da se, u svrhu provedbe postupka restrukturiranja brodogradilišta, kreditne obveze osigurane državnim jamstvima prenose u javni dug u visini utvrđenoj programom restrukturiranja svakog brodogradilišta, nadamo se da je ovakav model moguć i za navedene grane industrije', ističe Štromar, pozivajući Vladu da se hitno uključi u rješavanje složenih problema u prerađivačkim djelatnostima i radno intenzivnim granama industrije koje zauzimaju važno mjesto u gospodarstvu Varaždinske županije i ukupnoj zaposlenosti.