LABURISTI O ZOR-U:

Nedopustiv je otkaz radniku ako ne pristane na manju plaću!

26.08.2013 u 14:59

Bionic
Reading

Socijaldemokratska vlast već ranije je odlučila smanjiti prava radnika, pa sada i predložene promjene radnog zakonodavstva idu u tom smjeru, ustvrdio je Zlatko Tušak, saborski zastupnik laburista i potpredsjednik saborskog Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo, govoreći u Varaždinu o prijedlogu novog Zakona o radu (ZOR)

Hrvatski laburisti – stranka rada ne podržava novine koji bi uveo ZOR kakvog predlaže Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, a isto tako im nije prihvatljivo da se u izmjene zakona ide bez konsenzusa.

'Imamo značajne primjedbe na šest ciljanih područja, a tri su nam potpuno neprihvatljiva. To je uvođenju posebne vrste otkaza ugovora o radu ako radnik ne pristane na manju plaću, produžavanje vremena za ustupanje radnika preko agencije za privremeno zapošljavanje i umanjenje plaće radnicima kad nisu ustupljeni, kao i smanjenju novčane štete radniku ako mu nije prihvatljiv nastavak rada kod poslodavca nakon nezakonitog otkaza', naglasio je Zlatko Tušak, zastupnik laburista.

Novi zakon, kako je dodao, umanjit će prava radnika i utjecati na ukupnu gospodarsku sliku iako Hrvatska nema više obvezu uskladiti ZOR s pravnom stečevinom EU-a jer je već usklađen.

'U zemljama EU-a ne postoje pravilnici o radu, a primjenom tog pravila i kod nas plaće će biti regulirane samo dvostranim aktom, odnosno kolektivnim ugovorom ili Ugovorom o radu. Međutim, u zemljama EU-a postoje tarifni ugovori koji su na određeni način obvezujući za sve poslodavce. No kada se kod nas ukinu pravilnici o radu, poslodavci će moći ucjenjivati radnika otkazom ako ne prihvate manju plaću i tako to sve do minimalne. Tako će izmjene zakona dovesti do većeg broja nezaposlenih i pada gospodarstva, a neće ga poticati', ustvrdio je potpredsjednik saborskog Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo.

Tušak smatra da su se do sada najveća kršenja radničkih prava događala kod rada preko agencija za privremeno zapošljavanje, a situacija bi mogla biti još i gora.

'Rad preko agencija koje radnike drže na malim plaćama bio je dosada moguć do godinu dana, a sada se predlaže izmjena produljenja tog roka. Usto, tijekom vremena kada radnici nisu radili ipak ostvarivali su pravo na naknadu, a sada se predlaže da im se umanji plaća za vrijeme dok ne rade, čime će biti dovedeni u još nepovoljniji položaj', ustvrdio je Tušak.

Laburistima nije prihvatljiva ni mogućnost smanjivanja štete u slučaju nezakonitog otkaza.

'U slučaju nezakonitog otkaza poslodavca prema radniku predviđa se smanjenje štete koju može dosuditi sud sa 18 na šest plaća ukoliko radniku nije više prihvatljiv nastavak rada kod tog poslodavca. To ide u prilog nezakonitim otkazima jer je poznato da se nakon vođenja sudskog spora radnik teško odlučuje vratiti tom poslodavcu realno pretpostavljajući da bi mogao biti izložen maltretiranju. Bilo bi logično da se isplatom štete kažnjava poslodavac zbog nezakonitog otkaza, no ovim ga se izmjenama stimulira na nezakonite otkaze jer neće imati osjetnu financijsku štetu, a radnici će biti izloženi šikaniranju i maltretiranju od strane poslodavca', rekao je Tušak naglašavajući da laburisti ne mogu prihvatiti ovako drastična smanjivanje prava radnika.