GORDAN MARAS

'Neće se ukidati porezna olakšica na prvu nekretninu'

12.10.2013 u 11:16

Bionic
Reading

U Intervjuu tjedna na Soundsetu ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras potvrdio je kako će kolegi Vrdoljaku uputiti zahtjev za ukidanje obveznog članstva u HGK. 'Tradicija je lijepa, ali uvjeren sam da i HOK i HGK imaju toliko imovine da su osposobljene preživjeti sve da im ne ostane niti jedan član. Ne bi se ugasile, ali možda ne bi imale 600 ili 300 zaposlenih, s prosječnom plaćom od 12 tisuća kuna, kako je slučaj u Obrtničkoj komori', ustvrdio je Maras

Ministar Gordan Maras je u intervjuu za Soundset otkrio i budućnost poreznih olakšica na prvu nekretninu, kao i stranačko ozračje uoči izbora za šefa zagrebačkog ogranka.

'(...) uvjeren sam da i HOK i HGK imaju toliko imovine da su osposobljene preživjeti sve da im ne ostane niti jedan član. Ne bi se ugasile, ali možda ne bi imale 600 ili 300 zaposlenih, s prosječnom plaćom od 12 tisuća kuna, kako je slučaj u Obrtničkoj komori', kazao je Maras.

Maras ipak napominje kako je odluka o HGK pod ingerencijom Ministarstva gospodarstva, te da će taj prijedlog uputiti ministru Vrdoljaku.

Kako funkcioniraju međustranački odnosi među ministrima koji su članovi različitih stranaka?

'Imamo koordinacije na tjednoj bazi, a u slučaju projekata, čujemo se i dogovaramo i češće', rekao je Maras.

Maras je ustvrdio i kako se neće ukidati porezna olakšica na prvu nekretninu, dok o porezu na imovinu ima čvrsto mišljenje.

'O tom Linićevom prijedlogu vodi se rasprava i koalicija je zauzela stav da se za sad s tim ne ide. Ali to je pitanje vremena. Oni koji imaju više, trebaju više i platiti. Za Hrvatsku je bolje da prijeđe na takav sustav, te da se lokalne jedinice financiraju iz tog poreza. Mislim da će zakon u primjenu iduće, ili godinu iza', najavio je Maras.

Kakva je sad situacija sa slanjem tvrtki u blokadu? Vi nudite mikrokredite, a Linić zbog dugova blokira tvrtku, koja time postane nesposobna za dizanje kredita, iako bi ju baš to moglo izvući iz problema.

'Linić nije odredio nikakvu granicu nakon koje ide blokada. To je bilo krivo interpretirano, i ja nisam imao što za znati, jer ako Linić kaže da nema granice za dugovanja, porez se mora naplatiti svima. Ja nisam za slanje terminatora na obrtnike i male poduzetnike zbog deset dana kašnjenja, i zato smo i pripremili taj program mikrokreditiranja. Tvrtke će od iduće godine moći od poslovnih banaka dobiti sredstva, uz subvenciju kamata. To će biti kamate oko 1 posto, na četiri godine, kako bi ljudi mogli dobiti sredstva, platiti dugove, ali i pokrenuti poslovanje. Očekujemo sedam do osam tisuća korisnika, dizat će do 50.000 kuna. Država mora biti svjesna da nema koristi zbog malog duga zatvoriti tvrtku, pa da ona ne može platiti poreze niti zaposliti ikoga, niti stvoriti išta. Ali isto tako ne možete održavati neuspješne na tržištu. Ako je dug tu godinu, dvije ili tri, i povećava se, normalno je da se ne može u nedogled čekati', naglasio je Maras.

Maras je jedan od kandidata za šefa zagrebačkog SDP-a, no ne dira ga što kolege iz Vlade podupiru njegove protivnike.

'To je stvar izbora svakog pojedinca. Kako je Linić dao podršku Mrsiću, tako su mene poduprli drugi. No najvažnije je što imam podršku članova, jer ću tako pobijediti', smatra Maras.

Cijeli intervju možete pročitati ovdje