INICIJATIVA ZA SPAS IMUNOLOŠKOG

'Ne damo našu krv na svjetsku pijacu!'

03.03.2015 u 12:39

RTL Autor: RTL
Bionic
Reading

Tvrtka Visia Croatica danas je javnosti predstavila model privatizacije koji, kako tvrde, jamči da Imunološki zavod zauvijek ostane u rukama hrvatskog naroda. 'Imunološki zavod je tvrtka od strateškog značaja. Iako je na klimavim nogama, ima zavidan potencijal. Zato mi predstavljamo ideju kako da i dalje ostane u rukama građana. Naša je inicijativa dobila veliku podršku intelektualnih i akademskih krugova', kazao je Aleksandar Soltyšik, direktor Visije Croatice, inače zagrebački liječnik

'Hrvatski Imunološki zavod je najstariji imunološki zavod u ovom dijelu Europe. Vrhunac je dosegnuo 1980-ih godina. Kasnije počinje polagana razgradnja sustava, a današnje stanje je agonično. Ipak, Zavod ima krucijalnu ulogu u Hrvatskoj. Radi se o tvrtki koja je vrlo konkurentna, jedna je od strateških tvrtki u državi i ključan stup u funkcioniranju javnog zdravstva', kazao je Soltyšik.

Ivan Rude, predsjednik nadzornog odbora Visije Croatice, nesuđeni kandidat za predsjednika Republike, kazao je kako Visia Croatica nudi pravno i ekonomski stabilan model, koji omogućuje narodu da postane vlasnik Imunološkog zavoda prema tržišnim pravilima natjecanja.

'Vjerujemo da će se građani odazvati našem pozivu. Osnovat ćemo i zakladu tako da Imunološki može ostati u rukama građana za sva vremena. Ovo je ujedno i poziv svim strankama na vlasti, nositeljima društvenog ugleda i moći, političkim strankama i vjerskim zajednicama da daju podršku našoj inicijativi. Što više prodajemo, mi smo sve više dužni. Na kraju ćemo i mi sami biti višak u vlastitoj zemlji', kazao je Rude, kojem je ovo ujedno bio i prvi javni nastup nakon izbijanja afere sa skupljanjem potpisa za predsjedničku kandidaturu.

'Ovo je jedan eksperiment i vjerujem da ga je moguće primijeniti i na hrvatske autoceste. Nikad se ne zna kada može doći neka pandemijska nevera, zato treba imati ovakav sustav, a to je i preporuka od same Europske unije', kazao je Rude.

Kako je pojasnio Rude, ovaj model daje jamstvo da nema prevare. Minimalni iznos koji se može uplatiti je 100 kuna; gornja granica nije određena. Dobit će biti razmjerna ulogu, ali je bitno napomenuti da jedan član znači jedan glas. Nismo još razgovarali sa sindikatom, ali jesmo s nekim radnicima Imunološkog zavoda koji podržavaju našu inicijativu', kazao je Rude.

'Našu krv nećemo davati na svjetsku pijacu!' dodao je Rude.

'Vjerujemo u uspjeh i na toj vjeri gradimo naš koncept. Znamo samo da je Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) zaprimio četiri ponude. S kapitalom ne možemo ratovati, ali se možemo s njime natjecati', zaključio je Rude.

'Natječajnu dokumentaciju i sve u vezi s dubinskim snimanjem ne smijemo javno komentirati. Još smo u razvoju same stranice i modela kako ideju prezentirati narodu. Imamo nula sredstava, ali ogroman potencijal u narodu!' kazao je Soltyšik.

Iz Visije Croatice naglašavaju kako im u ovom trenutku novac nije potreban, sve do 25. ožujka u 14 sati kada treba predati obvezujuće ponude i platiti jamčevinu od pola milijuna kuna. Za ta sredstva se ne brinu jer, kažu, imaju ozbiljna obećanja od ozbiljnih ljudi da će ih prikupiti.

Zasad na svom računu imaju 15 tisuća kuna, koje su izdvojili iz vlastitog džepa.

Leo Buljat, član inicijative, pojasnio je pravni okvir Visije Croatice.

'Uz osnovno trgovačko društvo Visia Croatica d.o.o., osnovali smo i komanditno društvo posredstvom kojeg ćemo prikupljati sredstva za kupnju i ulaganje u Zavod. Komanditno društvo, kao društvo osoba, onemogućuje preuzimanje kapitalom jer svaki ulagač, bez obzira na visinu uloga, ima jedan glas. Ovim putem ne pozivamo samo građane nego sve organizacije, županije, gradove, tvrtke… da sudjeluju u ovoj inicijativi. Nadamo se da ćemo okupiti milijun ljudi', kazao je Buljat.

Visia Croatica ima podršku predsjednika Nezavisnog cestarskog sindikata Mijata Stanića, Željka Stipića, čelnika sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod, te stranke Akcija mladih.

Podsjećamo, rok za predaju obvezujućih ponuda za kupnju dionica Imunološkog zavoda je 25. ožujka ove godine do 14 sati. Obvezujuće ponude za kupnju nešto više od 54 posto dionica Imunološkog zavoda, s početnom cijenom od 49,3 kune po dionici, prikupljaju se temeljem odluke Vlade od 2. siječnja ove godine. Prema toj odluci investitor je osim cijene za kupnju dionica, dužan osigurati i investicijsko ulaganje u Imunološki od najmanje 100 milijuna kuna za izgradnju novog postrojenja za proizvodnju, koje će osigurati trajno dobivanje dozvola za proizvodnju virusnih i bakterijskih cjepiva i krvnih derivata iz ljudske i životinjske plazme te alergena i preparata iz životinjske krvi. Rok završetka investicijskog ciklusa je godinu dana od potpisivanja ugovora o prodaji i prijenosu dionica.