NEPODMIRENI DUGOVI

Natječaj za istraživanje nafte i plina poništen zbog Ine?

04.01.2012 u 12:26

Bionic
Reading

Iako je formalno Vlada poništila važan natječaj za istraživanje nafte i plina na kopnu zbog kratkog roka za prijave koji nije dovoljan za kvalitetne ponude, prema saznanjima Energetike.net zapravo se radilo o intervenciji utjecajnih političara koji time pogoduju Ini

Nakon što je jučer Business.hr objavio da je Vlada poništila javni natječaj za dodjelu prava za istraživanje nafte i plina na 14 istraživačkih prostora u kopnenoj Hrvatskoj, jer je ocijenjeno da rok od 30 dana nije dovoljno dug za prikupljanje kvalitetnih ponuda, Energetika-net.com doznaje da se u kuloarima govori da je do poništenja natječaja došlo na intervenciju politike, i to zato što Ina nije mogla zadovoljiti jedan uvjet iz natječaja, a to je dobivanje potvrde kojom se dokazuje da podnositelj zahtjeva nema nepodmirena dugovanja s osnove javnih davanja.

Iz Ine su službeno na upit o dugovanjima odgovorili da 'Ina plaća svoje obveze na vrijeme te nema neplaćenih dospjelih obveza prema državi'. No u Ministarstvu financija taj su podatak proglasili poslovnom tajnom. Odnosno, upit su proslijedili na Carinsku upravu koja se pozvala na službenu i poslovnu tajnu.

Energetika.net podsjeća da je Inin dug prema proračunu 2009. godine bio top tema, a tadašnji ministar Šuker i premijerka Kosor spominjali su u javnosti različite brojke od sedam znamenki, očigledno kršeći i poslovnu i službenu i svaku drugu tajnu.

Ostaje upitno je li nova vlada odlučila pogodovati Ini koja je ionako u velikoj prednosti pred konkurentima ili planira upotrijebiti moć nad dodjelom istraživačkih koncesija kao još jedno oružje u borbi za prevlast u upravljanju kompanijom.