PRAVNA BITKA ZA VLASNIŠTVO

Nastavljeno pa odgođeno suđenje o imovini Ine u Srbiji

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 17.09.2010 15:29
  • Objavljeno 17.09.2010 u 15:21
ina zgrada

ina zgrada

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Davor Pongračić

Suđenje po tužbi kompanije Ina protiv srbijanske Agencije za privatizaciju, Akcijskog fonda Srbije te ruske tvrtke Lukoila nastavljeno je u petak u beogradskom Privrednom sudu razmjenom novih podnesaka između strana u postupku, a odmah potom odgođeno do daljnjeg

'Bit našeg podneska je poništenje ugovora jer je suprotan zakonu o obligacijskim odnosima kao i međunarodnim sporazumima sklopljenim između Republike Hrvatske i Republike Srbije', rekao je novinarima pravni zastupnik Ine Ante Brešković potvrdivši da su na današnjem ročištu razmijenjeni podnesci te da je suđenje odgođeno dok se strane u postupku o njima ne izjasne.

U tužbenom zahtjevu Ina traži da se utvrdi apsolutna ništavost ugovora iz 2003. godine o prodaji društvenog kapitala srbijanskog poduzeća Beopetrola ruskoj tvrtki Lukoilu.

Država Srbija je poslije raspada bivše Jugoslavije posebnom uredbom Ininu imovinu stavila u vlasništvo Beopetrola, a tu je tvrtku poslije u postupku privatizacije prodala ruskoj tvrtki.

Stranama je dan rok od 30 dana za izjašnjavanje o naknadno primljenoj dokumentaciji, a sutkinja Mileva Misailović navela je kako će o datumu nastavka suđenja strane u postupku biti naknadno obaviještene pismenim putem.

Na današnjem ročištu također je priopćeno da je, temeljem novog zakona o privatizaciji i zakona o Agenciji za privatizaciju, Akcijski fond Srbije ukinut te da njegova prava i obaveze preuzima Agencija za privatizaciju.

Ina je još 2003. prilikom objave javnog poziva za privatizaciju Beopetrola izrazila ogorčenost tom odlukom Agencije Vlade Srbije za privatizaciju te je najavila da će i dalje poduzimati sva zakonska i pravna sredstva radi povrata imovine u Srbiji koja joj je nezakonito oduzeta krajem 1990. godine.

Ina je i drugom tužbom, u sporu koji je na Trgovačkom sudu u Beogradu prekinut 2002. godine, zatražila da se utvrdi pravo vlasništva nad 167 benzinskih postaja u Srbiji, 11 skladišta i još 11 objekata, a zatražila je i 93 milijuna dolara naknade štete s kamatom. Taj je spor prekinut poslije dva održana ročišta uz obrazloženje da se čeka sporazum Srbije i Hrvatske o pitanjima imovine koja je ostala na teritoriju druge države, koji još nije zaključen, podsjećaju beogradski mediji u izvješćima s današnjeg ročišta na Privrednom sudu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi