tržište kapitala

Nastavljena stagnacija dioničkih indeksa, dobitnik dana Dalekovod

Bionic
Reading

Približavanjem božićnih praznika primirilo se i trgovanje na domaćem tržištu kapitala, gdje već drugi dan svjedočimo stagnaciji indeksa i oslabljenom prometu. Dionički indeksi CROBEX i CROBEX10 su zaključili neznatno u crvenom, s ispod 0,1 posto minusa, a niti sektorski indeksi nisu zabilježili velike oscilacije

Najveći pad, od 0,5 posto, je zabilježen u indeksu građevinskog sektora, zbog 0,9 posto minusa u dionici Instituta IGH. Likvidnost je ostala prigušena sa 650 tisuća eura prometa, gdje je u redovnom prometu daleko odskakala povlaštena dionica Adrisa sa 218 tisuća eura prometa i rastom cijene od 0,4 posto. Po likvidnosti vrijedi još izdvojiti tek dionicu Valamar Riviere sa 95 tisuće eura prometa, te je ista pri tome ojačala 0,4 posto. Međutim, tijekom dana smo svjedočili nekoliko OTC transakcija i to dionicama Istarske Kreditne banke, te građevinara Dalekovoda i Instituta IGH u ukupnom iznosu od 2,5 milijuna eura čime se zasjenilo redovno trgovanje na burzi. Od likvidnijih izdanja u redovnom trgovanju nije bilo nekih značajnijih dobitnika, pa tako dionica Dalekovoda sa 1,7 posto rasta zauzima mjesto dobitnika dana.

Nešto je dinamičnije bilo među gubitnicima pa su se dionice banaka našle na rasprodaji, gdje su Slatinska banka, Podravska banka i Zagrebačka banka izgubile na vrijednosti redom 10,1 posto, 3,1 posto i 1,4 posto, a između njih se ugurala tek dionica Luke Ploče sa 4,4 posto minusa.

Dobitnik dana: Dalekovod +1,71% 2,38

Gubitnik dana: Slatinska banka -10,06% 8,05

CROBEX: -0,05% 2.512,20