tržište kapitala

Nastavljen rast CROBEX-a na prigušenom prometu, uzletio Varteks

Bionic
Reading

Unatoč mješovitoj izvedbi globalnih dioničkih indeksa, domaće tržište kapitala nastavlja u pozitivnom ozračju, te su dionički indeksi CROBEX i CROBEX10 ojačali blagih 0,1 posto i 0,2 posto. Likvidnost se zadržala na skromnijoj razini viđenoj u zadnjih tjedan dana, te je protrgovano 864 tisuće eura prometa. Iako se nalazimo u sezoni kvartalnih rezultata, u utorak smo bili uskraćeni za značajnije objave

Većina sektorskih indeksa imala je blage promjene, uz iznimku indeksa građevinskog sektora koji je potonuo 2,7 posto. Usprkos pozitivnoj izvedbi tržišta, prva dva najlikvidnija izdanja ipak su upisala cjenovne padove. Dionica Končar D&ST je pala oko 1 posto na prometu od 123 tisuće eura, a slijedi dionica Imperial Riviere koja je oslabila 0,9 posto na oko 101 tisuće eura prometa. Objava izvješća o ishodu preuzimanja Atlantske plovidbe nije izazvala pretjeranu reakciju investitora, te je cijena oslabila 0,8 posto na 34 tisuće eura prometa. Naime kompanija je objavila kako je Tankerska plovidba u javnoj ponudi dionica prikupila dodatnih 25 posto vlasničkog udjela u Atlantskoj plovidbi, te je dosegla vlasnički udio od 64,1%.

Dobitnik dana je dionica Varteksa sa skokom cijene od 20 posto, ali na prometu od svega 2 tisuće eura, a slijedi HPB sa porastom cijene od 2,9 posto na prometu od 53 tisuće eura. Na strani gubitnika izdvajaju se dionice Lošinjske plovidbe i Auto Hrvatske sa minusima od 4,4 posto i 3,5 posto, uz već spomenutu dionicu Končar D&ST-a.

Dobitnik dana: Varteks +20,00% 0,36

Gubitnik dana: Lošinjska plovidba -4,43% 30,20

CROBEX: +0,12% 2.712,69