OŽUJAK

Nastavljen pad cijena stanova u Zagrebu

31.03.2009 u 12:48

Bionic
Reading

U ožujku su cijene nekretnina nastavile padati na najznačajnijem tržištu, ovom zagrebačkom, dok je u ostatku zemlje zabilježena stagnacija ili blagi oporavak, pokazuje mjesečni indeks cijena nekretnina koji objavljuje CentarNekretnina.net

Tražene cijene nekretnina u Zagrebu krajem ožujka niže su za 0,3 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok su na godišnjoj razini pale za 2,1 posto. Prosječna tražena cijena stana u Zagrebu u ožujku je iznosila 1.964 eura po kvadratu, što znači da se cijene nisu značajno promijenile u odnosu na prethodni mjesec.

Stanovi u centru i dalje su najskuplji s prosječnom cijenom od 2.552 eura za kvadratni metar, što je čak 30 posto više od prosjeka. Prosječna tražena cijena stana u ožujku u sjevernoj (podsljemenskoj) zoni u Zagrebu je 17 posto viša od prosjeka te 14 posto viša od cijene na Trešnjevci, odnosno čak 30 posto viša od prosječne tražene cijene stana u Novom Zagrebu.

Cijene nekretnina na Jadranu zabilježile su lagani rast od 0,8 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok na godišnjoj razini bilježe rast od 2,3 posto. Prosječna cijena kvadrata vikendice i apartmana na moru iznosi 2.086 eura po kvadratu, što znači da je zabilježila rast od 1,1 posto u odnosu na prethodni mjesec. Cijena kvadrata kuće na moru iznosi 1.565 eura po kvadratu, što znači da je zabilježila lagani rast od 0,5 posto u odnosu na prošli mjesec. Prosječna tražena cijena stana na moru također je zabilježila lagani rast od 0,9 posto u odnosu na prošli mjesec te sada iznosi 2.287 eura/m2.

Prvi kvartal 2009. godine obilježila je korekcija traženih cijena nekretnina i značajniji pad prodaje, komentira Domenico Devescovi, voditelj portala CentarNekretnina.net. On naglašava da su akcijske prodaje stanova koje su pokrenule banke dokazale da investitori mogu sniziti cijene za desetak posto, a banke da mogu ponuditi niže kamatne stope i garantirati da će u kriznom razdoblju ostati fiksne.

Devescovi također ističe da dosadašnji rezultati akcijske prodaje nisu opravdali očekivanja, što je očit znak da potencijalni kupci stanova nisu i neće navaliti u velikom broju jer očekuju daljnji pad cijena nekretnina sukladno neizvjesnoj gospodarskoj situaciji u Hrvatskoj. Pritom navodi da je je do danas putem RBA akcije koja traje tri tjedna prodano tek osam stanova

U tromjesečju koje je pred nama ključni faktor koji će usmjeriti tržište nekretnina bit će očekivanja potencijalnih kupaca nekretnina vezana uz gospodarsku situaciju u 2009. godini, smatra Devescovi te predviđa nastavak korekcije traženih cijena nekretnina u drugom kvartalu i nastavak diferencijacije cijena nekretnina ovisno o lokaciji, starosti i kvaliteti nekretnina.