VANJSKA TRGOVINA

Nastavljen brži pad uvoza od izvoza

tportal

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku, tijekom rujna je nastavljen trend pada vanjskotrgovinske aktivnosti domaćeg gospodarstva započeo u listopadu prošle godine. Tako smo uvezli 1,3 milijarde eura, što je 30 posto manje nego lani, dok je izvoz iznosio 669 milijuna eura, odnosno 24,4 posto manje nego u rujnu 2008. Međutim, u odnosu na prošli mjesec došlo je do blagog porasta vrijednosti uvoza i izvoza

Na godišnjoj razini nastavlja se trend viših stopa pada uvoza od izvoza. Naime, vrijednost robnog izvoza u rujnu je u odnosu na isti mjesec 2008. zabilježila pad od 31 posto dok je istovremeno robni uvoz pao 26 posto. Navedeno potvrđuju i podaci o kumulativnoj vrijednosti izvoza i uvoza za prvih devet mjeseci prema kojima je izvoz smanjen za 23,11 posto, a uvoz za 28,61 posto u odnosu na prvih devet mjeseci prošle godine.

Razlog tome treba tražiti u smanjenoj potrošnji na domaćem tržištu (koja je posljedica smanjenja raspoloživog dohotka stanovništava kao i rastuće nesigurnosti zaposlenih u zadržavanje radnih mjesta) te smanjenja industrijske proizvodnje. Pokrivenost uvoza izvozom nešto je veća za prvih devet mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine te iznosi 49,1 posto (u odnosu na 46% za prvih devet mjeseci 2008.)

Pad izvoza i uvoza je zabilježen u svim kategorijama, najviše u kategoriji kapitalnih dobara (uvoz 37,8%, a izvoz 33,4%), a najmanje u kategoriji netrajnih proizvoda za široku potrošnju (uvoz 6%, a izvoz 5%). To je u skladu s kretanjima prethodnih mjeseci i pokazuje smanjenje kapitalnih investicija, dok je potrošnja živežnih namirnica i higijenskih proizvoda očekivano najmanje pala.

Prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti (NKD) važno je istaknuti da je brodogradnja, kao naša najvažnija izvozna grana s obzirom na vrijednost vanjskotrgovinske razmjene, u prvih devet mjeseci ove godine zabilježila pad izvoza od 42,4% te pad uvoza od 70,3%.

U prvih devet mjeseci podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da je Europska Unija i dalje naš najznačajniji vanjskotrgovinski partner s udjelom u ukupnom izvozu od 61% te 63% u ukupnom uvozu. Među zemljama Europske Unije, i dalje najveću robnu razmjenu ostvarujemo s Njemačkom i Italijom. U prvih devet mjeseci 2009. u odnosu na prvih devet mjeseci 2008. izvoz u Njemačku se smanjio za 29,4%, a uvoz 33,7% dok se izvoz u Italiju se smanjio 26,1%, a uvoz čak 43,6%.

Izvan Europske Unije naši najvažniji vanjskotrgovinski partneri su Srbija te Bosna i Hercegovina. Izvoz u BIH se u prvih devet mjeseci u odnosu na isto razdoblje prošle godine smanjio 43,6%, a uvoz 36%, dok se uvoz u Srbiju smanjio za 39,8%, a izvoz 36,2%.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi