ANALIZA ERSTEA

Narudžbe rumunjske Dacie dižu zaradu AD Plastika

07.11.2014 u 14:33

Bionic
Reading

U novoj analizi Erste banka blago je povisila ciljanu cijenu za dionicu AD Plastika sa 121 kune na 130 kuna, no i dalje zadržavaju preporuku držati. Analitičari Erstea očekuju da će oporavak EU tržišta automobila pozitivno djelovati na prihode solinskog proizvođača automobilskih dijelova dok će negativan utjecaj dolaziti s ruskog tržišta

Prognoze prihoda u matičnom društvu povećane su, na krilima oporavka EU tržišta automobila i rastu proizvodnje automobila u slovenskom Revozu. Iz Revoza su najavili zapošljavanje dodatnih 450 ljudi kako bi namirili potražnju za novim Renault Twingom i Smartom što ima pozitivan utjecaj na AD Plastik kao jednog od ključnih dobavljača.

Međutim, porast u matici poništen je slabom izvedbom na ruskom tržištu koje trpi posljedice rusko-ukrajinske krize i posljedičnog pada prodaje i proizvodnje automobila. Dvije podružnice u Rusiji (ZAO PHR i ADP Kaluga) te jedno pridruženo društvo Faurecia ADP osjećaju direktne posljedice takvih zbivanja.

Podružnice nakon prva tri kvartala imaju oko 15 milijuna kuna operativnog gubitka i izgledno je da će godinu završiti s minusom. Pridruženo društvo FADP, u kojem AD Plastik ima 40 posto udjela, u posljednje je dvije godine bilježilo neto dobit, a ovu će godinu vjerojatno zaključiti gubitkom. To je posljedica izloženosti američkom Fordu u Rusiji koji je najintenzivnije reagirao na nedavna geopolitička zbivanja.

Znatan pozitivan doprinos na porast vrijednosti dionice imao je pad svjetskih kamatnih stopa, što je utjecalo na nešto nižu diskontnu stopu i posljedično višu sadašnju vrijednost firme.

344825,333188,322260,302784
Znatan doprinos, oko 60 posto vrijednosti u ukupnoj vrijednosti dionice, dolazi od rumunjskog pridruženog društva Euro APS
, koje opskrbljuje vozila Dacia. Svoju izuzetnu profitabilnost i mogućnost generiranja novčanih tokova društvo zahvaljuje velikoj popularnosti Dacijinih vozila na europskom tržištu, što drži iskoristivost kapaciteta proizvodnje u Euro APS blizu 100 posto.

Očekivanja analitičara Erstea za iduću godinu su pozitivna. Predviđaju zahuktavanje proizvodnja u Revozu, a što bi trebalo biti vidljivo već od četvrtog kvartala ove godine. U Rusiji je uveden program poticaja prodaje novih automobila, što bi moglo ublažiti pad tog tržišta. Osim toga, u Rusiji započinje serijska proizvodnja niza projekata za koje je AD Plastik povećao svoju odgovornost. Stoga u slučaju i dalje otežanih uvjeta u Rusiji, vjeruju da će kompanija biti u stanju zabilježiti rast iduće godine.

U Ersteu su blago digli prognozu neto dobiti za ovu godinu sa 11 na 18,5 milijuna kuna, jer ocjenjuju da će efikasnije upravljanje tečajnim rizikom u Rusiji rezultirati manjim negativnim tečajnim razlikama nego što je inicijalno planirano. Na krilima novih modela automobila, za iduću godinu očekuju skok prihoda i dobiti pa bi neto dobit mogla dosegnuti gotovo 47 milijuna kuna.