PROMJENA OPSKRBLJIVAČA

Napuštate HEP? Tko će očitavati brojilo, što ako nestane struje?

19.06.2013 u 12:27

Bionic
Reading

Prebacivanje na novog opskrbljivača električnom energijom trebao bi ići brzo i jednostavno. Treba se samo poslati zahtjev, e-mailom ili telefaksom, i sve ostalo s HEP-om će riješiti opskrbljivač. Lijepo je znati i da je prebacivanje besplatno

Međutim, postavlja se drugi niz pitanja. Tko očitava brojilo ako napustimo HEP? Koga zvati dođe li do nestanka električne energije? Što ako se ne plaćaju računi?

Što se plaća HEP-u, a što novom opskrbljivaču?

Opskrbljivaču ćete plaćati potrošenu energiju, naknadu za opskrbu i naknadu za obnovljive izvore energije.

HEP će naplaćivati mrežarinu (prijenos i distribucija) i naknadu za mjernu uslugu.

Bez obzira što se odlučite na promjenu dobavljača, za sigurnost opskrbe i stabilnost sustava i dalje će se brinuti HEP-ova tvrtka Operator distribucijskog sustava (ODS), odnosno jedan od njezinih podružnica ili Elektri.

Znači, u slučaju da vaš dobavljač bankrotira, opskrbu će automatski preuzeti HEP sve dok ne izaberete novog dobavljača.

Promjena dobavljača ne znači i novo brojilo. Ono ostaje isto, a potrošnju će i dalje svakih šest mjeseci očitati Elektra te će stanje dojavljivati opskrbljivaču.

Računi će za kućanstva dolaziti u jednakim intervalima kao i do sad, svakih šest mjeseci (obračunski račun i šest uplatnica, koje su mjesečni paušal).

Preporučljivo je da prilikom promjene opskrbljivača sami očitate brojilo i javite stanje jer će vam na osnovi toga odrediti vašu potrošnju za daljnje mjesece.

U slučaju nestanka električne energije ili ako pregori glavni osigurač i dalje će te zvati HEP odnosno Elektru.

Ako se novi dobavljač odluči povećati cijene, o tome vas mora obavijestiti 30 dana unaprijed i dati rok za raskid ugovora ako se na to odlučite.

Svi oni koji duguju HEP-u prije promjene dobavljača morat će podmiriti svoja dugovanja, isto tako ako ostanete dužni novom opskrbljivaču nećete ga moći napustiti bez podmirenja duga.

Neplaćanje računa može dovesti do toga da novi opskrbljivač zatraži od HEP-a da vam prekine distribuciju električne energije.

Važno je i naglasiti kako možete napraviti promjenu opskrbljivača jedino ako brojilo glasi na vas. Znači, ako ste naslijedili stan, a niste potpisali ugovor s HEP-om, prvo će te to morati riješiti kako biste mogli prijeći kod novog opskrbljivača.