'START-UP NACIJA'

'Nakon tri godine u vojsci Izraelci su uspješni u bilo kojem poslu'

29.10.2014 u 10:30

Bionic
Reading

Izrael broji tek sedam milijuna stanovnika, država je stara samo 65 godina, bez prirodnih resursa i u stalnom je ratnom sukobu, a stvara više start-up tvrtaka od većih i snažnijih država kao što su Velika Britanija, Indija, Kanada, Južna Koreja. Upravo ovo je tema knjige ′Start-up nacija - tajna izraelskog ekonomskog čuda′ autora Dana Senora i Saula Singera, sinoć predstavljene domaćoj publici u zagrebačkoj židovskoj općini, piše Lider

'Hrvatska bi također trebala biti start-up nacija, no glavni problem kod mladih ljudi ovdje je nedostatak predznanja potrebnih za ostvarenje jednog takvog projekta', izjavio je Davor Štern.
Uz bivšeg ministra gospodarstva i predsjednika Ine, u raspravi su sudjelovali i bivši guverner HNB Željko Rohatinski te Vlasta Kovač. Štern je, kao i ostali sudionici, veliku važnost pridodao trogodišnjem služenju vojnog roka mladih Izraelaca, gdje se po njemu stvaraju temelji za kasnije uspješno bavljenje bilo kojom profesijom, pa tako i start-upovima. Stvaranje mreže poznanstva, radne navike i životno iskustvo, sve su po Šternu, vrline koje izraelska vojska usađuje u pojedinca. Kada govori o start-up projektima, ističe kako oni ne smiju biti samo privatne inicijative, već i državne.

Željko Rohatinski napomenuo je kako saznanje o izraelskom uspjehu na ovom polju ne može biti promatrano bez snažnih emocija koje su karakteristični za to geografsko područje te poduzetnosti koja krasi ovaj narod.

'Kombinacija klasičnih elemenata clustera (čvrsta povezanost tvrtki, eko sustava i države te vojska kao komponenta koja drži sve na okupu) s jedinstvenim iskustvom pojedinaca, tajna je uspjeha ove ekonomije', izjavio je bivši guverner te dodao kako je prihvaćanje vala tehnološki obrazovanih emigranata te rizična ulaganja kapitala velikih kompanija, koja su spremna na rizik, u Izraelu još neke bitne komponente koje su omogućile ovakvo stanje stvari.

Više o svemu pročitajte ovdje