neizvjesnost u zraku

Nakon tri dana pada Wall Street blago porastao, trguje se oprezno uoči važne konferencije

25.08.2022 u 07:49

Bionic
Reading

Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi blago porasli, nakon tri dana pada, što se ponajviše zahvaljuje rastu energetskog sektora, no trgovalo se oprezno uoči konferencije središnjih bankara u Jackson Holeu

Dow Jones ojačao je 0,18 posto, na 32.969 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,29 posto, na 4.140 bodova, a Nasdaq indeks 0,41 posto, na 12.431 bod. U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer porasle, a najviše u energetskom, 1,2 posto. Rast tržišta zahvaljuje se tehničkoj korekciji cijena dionica, nakon pada tri dana zaredom, ali i boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima nekoliko kompanija. No, trgovalo se oprezno jer u četvrtak počinje konferencija središnjih bankara u Jackson Holeu. S najvećim nestrpljenjem očekuje se govor predsjednika američke središnje banke Jeromea Powella u petak.

Kako bi suzbio najvišu inflaciju u više od 40 godina, Fed je od ožujka podignuo kamate za 2,25 postotnih bodova, a nitko ne sumnja da će ih dodatno povećati i u rujnu. Pitanje je samo hoće li kamate povećati za 0,50 ili 0,75 postotnih bodova. Ulagači će pažljivo pratiti Powellove komentare o inflaciji, kamatama i situaciji u gospodarstvu. 'Tržište čeka više informacija o najvažnijim stvarima, a to su inflacija i Fedov tempo povećanja kamata', kaže Tom Martin, portfelj menadžer u tvrtki Globalt Investments.

Nedavno su podaci pokazali da je inflacija u srpnju blago pala s najviših razina u 40 godina, pa su se ulagači ponadali da bi Fed ubuduće mogao biti manje agresivan u podizanju kamata. No, niz čelnika Feda upozorio je da treba još puno toga učiniti kako bi se suzbila inflacija. A daljnje zaoštravanje monetarne politike dodatno će usporiti rast gospodarstva, koje je ionako tehnički u recesiji, s obzirom na to da je blago palo dva tromjesečja zaredom na kvartalnoj razini.

Nakon oštrog pada u prvoj polovici godine, S&P 500 indeks porastao je oko 13 posto od sredine lipnja. No, čini se da je ljetni oporavak završen jer su prošloga tjedna cijene dionica pale, nakon snažnog rasta četiri tjedna zaredom. Od početka godine S&P 500 u minusu je oko 13, a Nasdaq indeks više od 20 posto.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Doduše, londonski FTSE indeks oslabio je 0,22 posto, na 7.471 bod, no frankfurtski DAX ojačao je 0,20 posto, na 13.220 bodova, a pariški CAC 0,39 posto, na 6.386 bodova.

  • +13
Njujorška burza, pad dionica Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Azijske burze prate rast Wall Streeta

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 6,30 sati u plusu 0,3 posto. Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,5 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Australiji i Južnoj Koreji porasle između 0,2 i 0,8 posto. U Hong Kongu se ujutro nije radilo jer je gradu prijetio snažan uragan.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast Wall Streeta, nakon tri dana pada.  No, trguje se oprezno jer u četvrtak počinje konferencija središnjih bankara u Jackson Holeu.

A na valutnom je tržištu vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala drugi dan zaredom. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 108,50 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 108,70 bodova. Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 136,85 na 137,10 jena. No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 0,9970 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 0,9960 dolara.

Cijene su nafte, pak, porasle. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je 0,50 posto, na 101,20 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,38 posto, na 95,25 dolara.