tržište kapitala

Nakon podizanja hrvatskog kreditnog rejtinga, burza kliznula u minus

Bionic
Reading

Usprkos podizanju kreditnog rejtinga od strane rejting agencije S&P Global Ratings domaće tržište kapitala je ipak tjedan započelo u crvenom teritoriju.

Oba dionička indeksa CROBEX i CROBEX10 su dan zaključila s minusom od oko 0,5 posto, uz nešto višu likvidnost. Ukupan dionički promet je iznosio 14,7 milijuna kuna, od čega 4,4 milijuna blok transakcija HT-om, te čak četiri milijunaša u redovnom trgovanju.

U fokusu investitora je bila dionica Hrvatskog Telekoma kojom je u redovnom prometu ostvaren promet od 2,2 milijuna kuna, dok je dodatnih 4,4 milijuna kuna ostvareno u bloku. Dionica se našla pod prodajnim pritiskom te oslabila 0,9 posto.

Po prometu slijedi još jedan telekom operater Optima Telekom, s gotovo 2 milijuna kuna prometa i skokom cijene od 10,7 posto, kojim nastavlja snažnu izvedbu iz prošlog tjedna kada je dionica uzletjela čak 63 posto. Među milijunašima, s oko 1,7 milijun kuna prometa, još su bile dionice iz turističkog sektora ACI i Valamar Riviera, pri čemu je ACI stagnirao cijenom, a Valamar ojačao blagih 0,3 posto.

Gubitnik dana je bila dionica Uljanika s padom od 29 posto, zbog nedostatka nekih konkretnih pozitivnih vijesti oko restrukturiranja. S druge strane, dobitnike je predvodila već spomenuta dionica Optime Telekoma, a slijedi ju dionica Propriusa s rastom od 6,3 posto.

Dobitnik dana Optima Telekom 10,69% 3,21

Gubitnik dana Uljanik -28,57% 1,50

Crobex -0,45% 1.793,30