ANALITIČAR BANKE SAXO:

'Nakon Pariza financijski svijet mora prestati ignorirati geopolitičke rizike'

16.11.2015 u 12:49

Bionic
Reading

Francuska je jaka i oporavit će se od okrutnosti i kukavičluka koji neće biti zaboravljeni, no događaji koji su obilježili vikend neće značajno utjecati na financijska tržišta – sigurno nema pozitivnih obilježja, ali neće ni zaustaviti Pariz ili druga tržišta. Geopolitički rizici zapravo se ignoriraju na tržištima iz statističkih razloga, jer oni rijetko u novije doba utječu na promjene u financijskom svijetu, no to se mora promijeniti i ne smije se više dozvoljavati zanemarivanje glavnih političkih događaja, ističe Steen Jakobsen, glavni ekonomist iz banke Saxo, u najnovijoj analizi od ponedjeljka

'Svijet se mijenja na toliko puno načina, a tržišta i komentatori zanemaruju tu činjenicu. BDP u Japanu upravo je ušao u još jednu recesiju i politika 'Abenomics' propada. Središnja banka SAD-a Federal Reserve povećat će kamatne stope osim ako indeks S&P dosegne 1.900 prije Božića i uistinu ćemo iskusiti bol od previše dugova i nula reforma. Kako je u proteklih 18 mjeseci pokazao rast troška kapitala, tržište se kreće u skladu s promjenama kamatnih stopa, a utjecaj geopolitičke situacije sve je manji. No s događajima u Parizu možda prestane ta ignorancija', smatra Jakobsen i ističe kao veliku promjenu činjenicu da je takozvana Islamska država preuzela odgovornost za napade u Parizu s obzirom na to da je do sada bila usmjerena na područja koja kontrolira u Siriji i Afganistanu.

Neki vojni komentatori objasnit će to time da ISIS gubi kontrolu zbog NATO-ovih akcija i bombardiranja koje predvodi SAD, što možda i jest točno, no tim više događaji u Parizu zabrinjavajući su. Pandorina kutija koja je otvorena ratom u Iraku neće se tako skoro zatvoriti, smatra Jakobsen.

Do sada državne službe nas nisu toliko nadgledale i nismo imali manje privatnosti, ali mogućnost da se predvidi i spriječi terorizam čini se sve manja, podsjeća komentator iz banke Saxo.

'Možda tehnologija nije dovoljna? Možda je ključ u više radnih mjesta, manje dugova, manje nejednakosti, znatno više obrazovanja i više vjere u ljude umjesto u strojeve. Pariz bi trebao biti razlog za pomicanje s mrtve točke kada je riječ o tržištima i geopolitičkim rizicima, naročito za nedovoljno ulaganja u obrazovanje i osnovna istraživanja, ali najvažnije je da stalno zanemarujemo činjenice. Rat u Iraku, Siriji, Libanonu, izbjeglice, nejednakost, nedostatak reforma, društva koja se pokreću novim zaduživanjima, nedostatak obrazovanja i produktivnosti', nabraja Jakobsen.

'Optimističan sam da se možemo nositi s problemima i riješiti krizu, ali u pravu su oni koji komentiraju da će prvo biti gore, da bi bilo bolje, jer jednostavno nismo spremni niti želimo da geopolitički rizici utječu na financijska tržišta', zaključuje glavni ekonomist iz danske investicijske banke.