DIE PRESSE

Nakon Hypoa i austrijska Volksbanka u krizi

financijska kriza

financijska kriza

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Austrijska Volksbanka je u lošem financijskom stanju i stavljena je na 'listu za praćenje', javlja u srijedu Tanjug pozivajući se na pisanje bečkog dnevnika Die Presse

Poslije preuzimanja od strane austrijske države Hypo Alpe Adria banke, sada u austrijskom bankarskom sektoru vlada zebnja zbog lošeg financijskog stanja u Volksbanci, javlja u srijedu Tanjug pozivajući se na pisanje bečkog dnevnika Die Presse.

Austrijski dnevnik navodi da su ustanova za nadgledanje financijskog tržišta (FMA) i Nacionalna banka Austrije stavili Volksbanku na listu za "praćenje", a navodi i da FMA zahtjeva od vlasnika koncept za budućnost Volksbanke, koja je sa bilancom od 53 milijarde eura, poslije Bank Austria, Erste banke i Raiffeisen banke, četvrta najveća kreditna organizacija u Austriji, pa time ima značaj za cijeli bankarski sustav zemlje, zbog čega se ne može dozvoliti njen slom.

Slično kao i Hypo, i Volksbanka je uslijed financijske krize dospjela u kriznu situaciju, a samo u tri ovogodišnja kvartala je uknjižila gubitak od 607 milijuna eura.

Ministar financija i vicekancelar Josef Pröll već je informiran o stanju Volksbanke, jer su direktori firme Fimbag, koja je nadležna za državni paket pomoći banakama, ukazali da je stanje, osim u Hypo banci zabrinjavajuće i u Volksbanci.

Fimbag preporučuje Volksbanci da razmisli o jednom strateškom partneru koji bi bio i financijski investitor te banke. Ugrožena Volksbanka je, inače, proljetos od austrijske države već primila financijsku pomoć vrijednu milijardu eura. (dpb)

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi