ZAGREBAČKA BURZA

Nakon blagdanske stanke indeksi bez velikih promjena, u fokusu Adris Grupa i Podravka

Bionic
Reading

Prvi dan trgovanja na Zagrebačkoj burzi nakon božićnih blagdana prošao je bez velikih oscilacija u vrijednostima glavnih dioničkih indeksa. CROBEX je zabilježio skromni rast od 0,07 posto, dok je njegova uža inačica CROBEX10 dan završila bez promjene.

Sektorski indeksi su imali nešto raznovrsnije izvedbe. Dobitnike je predvodio indeks turističkog sektora s rastom od 0,80 posto, potaknut rastom cijene Arena Hospitality Grupe (+1,97 posto). S druge strane, indeks transportnog sektora je pao 3,23 posto pod utjecajem loših izvedbi Jadroplova, Alpha Adriatica i Luke Rijeka. Građevinski i prehrambeni indeks dan su priveli kraju bez promjene u cijeni.

Trgovanje se nakon blagdanske stanke nastavilo solidnim intenzitetom. Ukupno je zabilježeno 2,1 milijuna eura prometa, od čega je 572 tisuće otpalo na blok transakciju dionicom Adris Grupe. U redovnom trgovanju najveću likvidnost je zabilježila Podravka (421 tisuća eura, +0,63 posto). Iznad praga od sto tisuća eura također se trgovalo dionicama Končar D&ST-a (254 tisuće eura), Atlantic Grupe (169 tisuća eura), te HT-a (137 tisuća eura).

Pobjednik dana je Dalekovod s rastom od 3,36 posto, pri likvidnosti od niskih 7,3 tisuće eura. Također uspješan dan su imale dionice Zagrebačke Banke (+2,40 posto) i Arena Hospitality Grupe (+1,97 posto). Gubitnik dana je ranije spomenuti Jadroplov s padom od 9,04 posto, bez objava koji bi mogle utjecati na cijenu. Od vijesti izdavatelja ističe se objava Sunce Hotela o istiskivanju manjinskih dioničara (tj. prijenosu dionica manjinskih dioničara Društva na glavnog dioničara), te subsekventnoj obustavi trgovanja.

Dobitnik dana: Dalekovod d.d. +3,36% 2,46

Gubitnik dana: Jadroplov d.d. -9,04% 8,55

CROBEX: +0,07% 2513,84