STRUKTURA PODUZEĆA

Najviše tvrtki bez zaposlenih u trgovini

21.08.2013 u 07:51

Bionic
Reading

Udio aktivnih tvrtki u ukupnom broju registriranih pravnih osoba značajno je narastao. Prethodnih godina vrtio se oko 45 posto, a sada je naglo skočio sa 70 na 87,1 posto. Ipak, kada se pogleda broj aktivnih tvrtki, vidi se da i nema značajne razlike. Lani je poslovalo oko 109 tisuća aktivnih tvrtki, a ove ih je godine oko 122,8 tisuća

Statistika se promijenila zbog akcije brisanja tvrtki iz Sudskog registra trgovačkih društava. Samo od travnja do lipnja izbrisano je više od 29 tisuća tvrtki, a uz pomoć zakonskog rješenja po kojem je sudu omogućeno da iz registra izbriše sve one koji tri godine zaredom nisu predali izvješće o financijskom poslovanju.

Međutim i među takozvanim aktivnim tvrtkama ima fikusa, jer se u analizi Državnog zavoda za statistiku broji oko 77.800 tvrtki bez zaposlenika. To je rast od skoro 20 tisuća tvrtki bez zaposlenih u odnosu na prošlu godinu. Najviše subjekata bez zaposlenika ima u sektoru trgovine na malo i veliko, u kojem inače i ima najviše registriranih tvrtki.

Registrirano je i oko 90.800 obrta, među kojima ponovno prednjači poslovanje u sektoru trgovine. U skupini poduzeća i zadruga najveća je razlika između aktivnih i registriranih subjekata. Od 66 tisuća subjekata samo je 2300 aktivnih, a u Zavodu pojašnjavaju da se glavnina neaktivnosti odnosi na subjekte koji nisu podnijeli zahtjev za usklađenje sa Zakonom o trgovačkim društvima. Oko 2000 poduzeća postupkom usklađenja prijeći će u status trgovačkih društava, a ostali će biti brisani. Nakon što se izbriše i njih bit će puno manje nereda i udio aktivnih subjekata, koji sada iznosi svega 53,7 posto, znatno će porasti.

Reda će se morati napraviti i među ustanovama i udrugama jer najnoviji podaci govore da je među njima samo 33 posto aktivnih subjekata. Koliko je pravih udruga, teško je procijeniti, ali je poznato da se 22.618 udruga, ustanova ili institucija drži aktivnima.

Među tvrtkama, kako smo napomenuli, najviše je onih koje se bave trgovinom, a građevinara je oko 11 posto. Zanimljivo, velikih tvrtki koje imaju više od 500 zaposlenih u Hrvatskoj je 244, a više od četvrtine njih, čak 64, bavi se prerađivačkom djelatnošću. Velikih je građevinara ukupno 18, a trgovačkih tvrtki 28. Najviše tvrtki posluje u Zagrebu, kao i najviše obrta, a najmanje ih je u Požeško-slavonskoj i Ličko-senjskoj županiji. Dok Zagrepčani mogu posao tražiti u više od 42 tisuće različitih tvrtki, Ličani na izbor imaju samo 704.