'ŠTEDLJIVA' ATRAKCIJA KOD POREČA

Najveći vodeni park gradi se bez studije utjecaja na okoliš!

aquapark

aquapark

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Tvrtka Asket, u mješovitom hrvatsko-češkom vlasništvu, kod Poreča gradi jedan od najvećih vodenih parkova u Europi, koji nema studiju utjecaja zahvata na okoliš – jer mu nije potrebna!

Tvrtka Asket d.o.o. u mješovitom hrvatsko-češkom vlasništvu kod Poreča gradi jedan od najvećih vodenih parkova u Europi. Prema projektu, čije idejno rješenje potpisuje Studio Knesl iz Brna, prostirat će se na ukupno 13 ha, od čega će vodeni sadržaji obuhvaćati 7,1 ha površine.

Riječ je o investiciji vrijednoj 25 milijuna eura, a prema najavi investitora, zabavni vodeni park Aquacollors imat će, umjesto najavljenih sedam, čak jedanaest vodenih atrakcija te će moći dnevno primiti tri do pet tisuća posjetitelja.

U vrijeme gospodarske krize izuzetno značajna investicija, no zbog ogromne potrošnje vode koje ovog sušnog ljeta Istri obilato nedostaje, ipak malo upitna. Tim više što projekt najavljivan kao jedan od najvećih, kako po kapacitetu posjetitelja tako i po raznovrsnim vodenim sadržajima, a čiji dovršetak izgradnje se planira do početka naredne turističke sezone, nema Studiju utjecaja zahvata na okoliš – jer mu nije potrebna!

Naime, kako je na prezentaciji projekta medijima napomenuo pročelnik UO za prostorno planiranje i zaštitu okoliša Damir Hrvatina, za vodeni park Aquacollors koji se gradi uz cestu Poreč–Vrsar, u području zvanom Mornarica, već su prilikom izrade Urbanističkog plana uređenja tog područja bila uključena sva javna i komunalna poduzeća, pa je tako bilo zatraženo i mišljenje županijskog Odjela za održivi razvoj, iz kojeg je odgovoreno da nije potrebno izrađivati Studiju utjecaja na okoliš.

'Bez Grada Poreča nema šanse da nešto damo', veli Ljiljana Dravec, voditeljica Odsjeka za zaštitu okoliša pri županijskom Odjelu za održivi razvoj, potvrdivši da je podnositelju zahtjeva tvrtci Aquapark Poreč sa sjedištem u Zagrebu dano rješenje da za planirani zahvat nije potrebna izrada Studije utjecaja na okoliš.

No, kako pojašnjava Dravec, poštovala se procedura pa je informacija, pri čemu se u obzir uzelo mišljenje Grada Poreča – UO za prostorno planiranje i zaštitu okoliša i Hrvatskih voda VGO Rijeka kao sudionika postupka, 29. srpnja 2011. bila objavljena na web stranici i oglasnim pločama Istarske županije i Grada Poreča, no u zakonskih trideset dana od objave nitko od eventualno zainteresirane javnosti nije podnio pismeni zahtjev za ocjenu o potrebi procjene zahvata na okoliš

Kako napominje Dravec, Aquapark Poreč d.o.o. je uz zahtjev za ocjenu o potrebi provođenja postupka procjene utjecaja zahvata na okoliš priložio Podlogu koju je izradio pulski Urbis 72, a koju su i u Hrvatskim vodama VGO Rijeka smatrali mjerodavnom.

S obzirom na to da u materijalima namijenjenim medijima nema informacije kolika će biti potrošnja vode te koje će se mjere zaštite pri ovom velikom turističkom projektu primijeniti, pokušali smo kontaktirati jednog od investitora Silvana Bralića, no prema riječima tajnice, splitski poduzetnik je vrlo zauzet, što je valjda razlog da u proteklih nekolika dana potpisanoj novinarki nije uzvratio poziv.

Doduše, budući vodeni park u koji će se u ljetnim mjesecima s tisućama turista iz susjednih zemalja i šire slijevati i prihodi privatnom investitoru, a od boravišnih pristojbi ponešto i Poreču, najavljen je kao 'štedljiva' vodena atrakcija pri kojoj će se primjenjivati visoko tehnološki i ekološki standardi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi