tržište kapitala

Najveći dnevni porast na burzi u zadnjih mjesec dana

Bionic
Reading

Domaće tržište kapitala nastavilo je tjedan u pozitivnom tonu te su dionički indeksi zabilježili slične poraste kao dan ranije, indeksi CROBEX i CROBEX10 su rasli oko 0,9 posto, što je na razini najvećeg dnevnog porasta u zadnjih mjesec dana

Likvidnost je također skočila, na krilima blok transakcija, gdje je ukupni promet od gotovo 20 milijuna kuna bio najviši u zadnjih mjesec dana, od čega je gotovo polovina prometa bilo u blok transakcijama. Atlantic Grupa je u bloku ostvarila oko 4 milijuna kuna prometa, Končar dodatnih 2,7 milijuna kuna prometa, a dionicom Janafa je ostvareno 2,6 milijuna kune u blok prometu.

I u redovnom trgovanju je bilo živo, s čak tri milijunaša, od kojih je najlikvidnija bila dionica HT-a sa 1,8 milijuna kuna prometa i rastom cijene od 0,5 posto. Po prometu slijedi dionica Atlantic Grupe s 1,3 milijuna kuna prometa i rastom cijene od 1,4 posto, a među milijunaše se ugurala još povlaštena dionica Adris grupe i pri tome ojačala oko 1 posto.

Među najlikvidnijim izdanjima su dominirali cjenovni porasti te je u top deset najlikvidnijih izdanja bilo svega dva gubitnika, dionica PBZ-a koja nastavlja kliziti sa 1,2 posto pada, nakon vijesti o delistanju dionice s burze te dionica Atlantske plovidbe koja je oslabila 0,5 posto.

Građevinski sektor se našao pod pritiskom, uz dionicu Ingre kao uvjerljivog gubitnika dana s padom cijene od 4,1 posto, dok se među dobitnicima izdvajaju dionice Arena Hospitality Group-a i Đure Đakovića, obje sa preko 2 posto rasta.

Dobitnik dana Arena Hospitality Group +2,48% 330,00

Gubitnik dana Ingra -4,07% 11,80

CROBEX +0,90% 1.863,19