PLAVA KRV I DOLARI

Najbogatiji vladari svijeta

03.12.2008 u 08:26

Bionic
Reading

Oni imaju sve, i krunu na glavi i lovu u džepu. Upoznajte 15 najbogatijih vladara čije se ukupno bogatstvo procjenjuje na oko 130 milijardi dolara. Međutim, svjetska kriza i pad cijena nafte sve više nagriza i njihove kraljevske riznice

15. Kralj Mswati III.
Svaziland
Starost: 40
Bogatstvo: 200 milijuna dolara

Kolekcionar lijepih žena (ukupno 13 supruga) i skupih automobila, apsolutni je monarh u maloj zemlji na jugu Afrike. Mswati je na tronu od svoje 18. godine, a krunu je naslijedio kao drugi od 210 sinova kralja Sobhuze II. Vlada kao diktator i protivi se demokraciji i slobodi govora. Na proslavu svog 40. rođendana i 40-godišnjice nezavisnosti države potrošio je dva i pol milijuna dolara zaboravljajući da mu 70 posto podanika živi s manje od jednog dolara dnevno.


 


14. Kraljica Beatrix

Nizozemska
Starost: 70
Bogatstvo: 300 milijuna dolara

Kraljica Beatrix ima veće ovlasti od svih europskih monarha. Nizozemska je ustavna monarhija i kraljica i ministri zajedno tvore vladu. Omiljena je u narodu i kad bi Nizozemska koji slučajem postala republika, Beatrix bi sigurno postala predsjednica. Bogatstvo njezine obitelji temelji se na većinskom vlasništvu u naftnoj kompaniji Royal Dutch Shell. Majka je triju sinova, a ako bude slijedila primjer svojih prethodnica, abdicirat će u korist najstarijeg – Willema. On bi bio prvi nizozemski kralj u posljednjih stotinu godina.


13.Šeik Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah
Kuvajt
Starost: 79
Bogatstvo: 500 milijuna dolara

Iako nije bio na redu da dođe na tron, dugogodišnji ministar vanjskih poslova postao je prvi čovjek Kuvajta 2006. nakon odluke nacionalnog vijeća da zamijeni bolesnog princa prijestolonasljednika. Za razliku od većine ostalih susjednih zemalja, glavni izvor bogatstva šeika Sabaha njegova je plaća. Svjestan da će se kad-tad iscrpiti naftne rezerve, pokrenuo je velike gospodarske reforme kako bi privukao u zemlju što više stranih investicija.

 


12. Kraljica Elizabeta II.
Velika Britanija
Starost: 82
Bogatstvo: 650 milijuna dolara

Kraljica Elizabeta najdugovječnija je vladarica u britanskoj povijesti. Kraljica je od svoje 25. godine, a planira ostati na tronu sve dok joj to dopusti zdravlje, umanjujući tako šansu svome sinu Charlesu da uskoro postane kralj. U njezinu vlasništvu nekoliko je imanja u Engleskoj i Škotskoj, brojne umjetnine te dragocjena kolekcija dragulja i poštanskih maraka koje je sakupio njezin djed. Buckinghamska palača i kraljevski dragulji u vlasništvu su države.

 


11. Princ Karim Al Hussein
Starost: 71
Bogatstvo: milijarda dolara

Jedini vladar koji ne upravlja stvarnim teritorijem je princ Karim Al Hussein ili Aga Khan, duhovni vođa 15 milijuna ismaili muslimana raštrkanih širom svijeta. Ljubitelj konja, Aga je vlasnik 900 čistokrvnih grla i posjeduje udio u najvećoj britanskoj kući za aukcije konja. Predsjednik je kompanije Aga Khan Development Network koja privlači investicije za projekte u Africi i Aziji.

 



10. Sultan Qaboos bin Said
Oman
Starost: 67
Bogatstvo: 1,1 milijardi dolara

Uspeo se na tron 1970. nakon što je svrgnuo svog oca, koji ga je u kućnom pritvoru držao punih šest godina. Početkom godine, njegovo bogatstvo nezadrživo je bujalo zahvaljujući rastu cijena nafte, ali otkad je na tržištu crnog zlata negativan trend, u pitanje su došle njegove brojne investicije u turizam.

 



9. Princ Albert II.
Monako
Starost: 50
Bogatstvo: 1,4 milijardi dolara

Obitelj Grimaldi kneževinom Monako vlada više od 700 godina. Naslijeđeno bogatstvo sadrži luksuzne nekretnine, umjetnine, skupocjene automobile i udio u kockarnici u Monte Carlu. Kao veliki borac za zaštitu okoliša, princ Albert vozi hibridni automobil, ali je svoj 'zeleni' imidž narušio idejom da na moru sagradi novo naselje (postavljeno na ogromne stupove) što bi, upozoravaju kritičari, moglo opustošiti morsko dno.

 

8. Kralj Mohammed VI.
Maroko
Starost: 46
Bogatstvo: milijardu i pol dolara

Na vlast je došao prije devet godina. U njegovim rukama je rudnik fosfata, brojna poljoprivredna dobra i veliki udio u najvećoj marokanskoj kompaniji ONA. Veliki udarac marokanskom gospodarstvu zadala je dugotrajna suša te je njezin rast usporen na samo dva posto, što je značajno smanjilo i kraljevo bogatstvo. Usprkos tome, nastavljeno je s velikim investicijama.

 


7. Šeik Hamad bin Khalifa Al Thani

Katar
Starost: 56
Bogatstvo: dvije milijarde dolara

Prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda, 950.000 stanovnika Katara ove godine po bogatstvu je preteklo Luksemburžane. Stanovnici Katara uživaju BDP od 80.870 dolara po stanovniku. Međutim, iza tih brojki se skriva podatak da samo 200.000 posjeduje svu imovinu, dok su ostatak strani radnici koji im služe. Većina bogatstva dolazi na lak način od nafte. Strmoglavi pad cijena nafte zasigurno će katarskog šeika gurnuti na niže pozicije ove ljestvice.

 


6. Princ Hans-Adam II.
Lihtenštajn
Starost: 63
Bogatstvo: pet milijardi dolara

Njegova obiteljska banka, LGT našla se ove godine u središtu financijskog skandala kada je na vidjelo izašlo da pomaže bogatim klijentima da skriju novac od poreznika. Američki senat pokrenuo je istragu zbog sumnji da se njegov brat, princ Philipp tajno sastajao s utajivačima poreza. Osim banke, koja je najvredniji eksponat, u obiteljskoj riznici je još oko 20.000 hektara zemlje u Austriji, nekoliko palača iz 17. stoljeća u središtu Beča, tvrtka RiceTec, proizvođač GMO riže u SAD-u i 400 godina stara umjetnička kolekcija


5. Šeik Mohammed bin Rašid
Dubai
Starost: 58
Bogatstvo: 18 milijardi dolara

Vladar Dubaija, šeik Mohammed većinski je vlasnik Dubai Holdinga, konglomerata koji drži poveći paket dionica u najvećoj britanskoj banci HSBC Holdings i u japanskom Sonyju. Kao veliki obožavatelj konjskih utrka, vlasnik je ranča u američkom Kentuckyju, a ove godine kupio je ogroman ranč u Australiji za 460 milijuna dolara. Dramatičan pad cijena nafte mogao bi i njemu podrezati krila, što i potvrđuju najnovije vijesti o stopiranju mnogih megalomanskih projekata u Dubaiju

 

4. Sultan Haji Hassanal Bolkiah

Bruneji
Starost: 62
Bogatstvo: 20 milijardi dolara
Nekad najbogatiji vladar na svijetu, sultan Haji Hassanal pao je na četvrto mjesto zbog sve manjih rezervi nafte i plina u državi. Na vlasti je već 40 godina, a njegova obitelj vlada Brunejima više od 600 godina.

 

 



3. Kralj Abdullah bin Abdul Aziz
Saudijska Arabija
Starost: 84
Bogatstvo: 21 milijarda dolara

Na tron se uspeo u kolovozu 2005, a ubrzo je nakon toga krenuo u izgradnju novog grada vrijednog 26 milijardi dolara, koji bi nosio njegovo ime, s ciljem da postane novo ekonomsko središte Srednjeg istoka. Dok je nafta bila iznad 100 dolara po barelu, Saudijska Arabija dnevno je od izvoza zarađivala oko milijardu dolara. Međutim, slom tržišta doveo je u pitanje mnoge planove Kralja Abdullaha.

 


2. Šeik Khalifa bin Zayed Al Nahyan
Ujedinjeni Arapski Emirati
Starost: 60
Bogatstvo: 23 milijarde dolara

Predsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i vladar Abu Dhabija na svom bogatstvu može zahvaliti majci prirodi, odnosno nafti. Emirat Abu Dhabi posjeduje čak 95 posto svih rezervi nafte u UAE. Nedavno se našao u središtu pažnje zbog velikih ulaganja petrodolara u posrnule američke banke, poput Citibanka u koji je uložio 7,5 milijardi dolara. Ali, izgleda da je tome došao kraj.

 


1. Kralj Bhumibol Adulyadej
Tajland
Starost: 80
Bogatstvo: 35 milijardi dolara

Kralj Bhumibol ima trenutačno najdulji vladarski staž na svijetu, na tronu je od 1946. U Tajlandu ga štuju kao božanstvo, a on čvrstom rukom upravlja svojim poslovnim carstvom. Bhumibol koristi svoje ogromno bogatstvo za financiranje raznih razvojnih projekata, posebno u seoskim područjima. Rođen je u SAD-u, a obrazovan je u Švicarskoj. U slobodno vrijeme bavi se glazbom, umjetnošću i jedrenjem