DODJELJENE NAGRADE KLJUČNA RAZLIKA

Nagrade za raznolikost ljudskih potencijala

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 14.12.2011 10:42
  • Objavljeno 14.12.2011 u 09:24
kljucna_razlika

kljucna_razlika

Izvor: tportal.hr / Autor: Kljuna razlika

Prvi dobitnici Nagrada ključnarazlika su: Ericsson Nikola Tesla d.d. za poticanje opće raznolikosti zaposlenih, Privredna banka Zagreb d.d. za poticanje ravnopravnosti spolova; Zvijezda d.d. za poticanje ravnopravnosti osoba s invaliditetom te Rivijera Adria d.d. za poticanju dobne ravnopravnosti

Cilj Nagrade je identificirati i promovirati poslodavce s kvalitetnim praksama u uključivanju raznolikosti u radno okruženje i predstavio ju je predstojnik Ureda za ljudska prava gospodin Luka Mađerić: 'Nagradom Ključna razlika željeli smo pokazati da se unatoč ekonomskoj krizi u hrvatsko tržište rada mogu uključiti i osobe s invaliditetom, osobe starije i mlađe životne dobi te pripadnici nacionalnih manjina.

Prihvaćanje raznolikosti osnovni je preduvjet za osiguranje jednakosti za sve. Za pripadnike ranjivih skupina to je pitanje ostvarivanja ljudskih prava. Nagrade je dodijelio Ured za ljudska prava Vlade Republike Hrvatske u partnerstvu s drugom za pomoć i edukaciju žrtava mobbinga i Institutom za razvoj tržišta rada. Uključivanje raznolikosti ljudskih potencijala u sklopu Nagrade se odnosilo se na poticanje: ravnopravnosti spolova, dobne ravnopravnosti, ravnopravnost osoba s invaliditetom, ravnopravnost pripadnika/ca nacionalnih manjina. U skladu s time, kroz Nagradu su nagrađeni sljedeći poslodavci:

• Ericsson Nikola Tesla d.d. osvojio je Nagradu u kategoriji poticanja raznolikosti zaposlenih

Mi na različitost gledamo kao na prednost koja donosi dodatnu vrijednost u poslovanju. Zapošljavamo ljude sa širokim spektrom kompetencija, koji imaju različite interese i osobne ambicije, te nastojimo ono najbolje što oni mogu pružiti u poslu prenijeti i u ostvarivanje kompanijskih ciljeva. Prijavom za Nagradu ključnarazlika želimo s drugim tvrtkama podijeliti svoje pozitivne prakse i iskustva“ izjavila je mr. sc. Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle

• Nagrada za poticanje ravnopravnosti u radnom okruženju dodijeljena je i tvrtci V.S.V.

Glavni cilj jednog od temeljenih dokumenata tvrtke, Kodeksa tvrtke V.S.V. d.o.o. je rast imidža tvrtke kroz ulaganja u osobni razvoj sposobnosti i znanja zaposlenika, kao i razvoj posebnih radnih vještina uz poštivanje osobnosti i raznolikosti kod zaposlenika, te poticanje razvoja pozitivnog osobnog imidža svakoga zaposlenika, kroz edukacije, osobno mentoriranje i pri radu na terenu, sustav jednakih mogućnosti i sustav nagrađivanja uz plaću. - V.S.V.

• Privredna banka Zagreb d.d. osvojila je Nagradu u kategoriji ravnopravnosti spolova

Smatramo da je poštivanje osobnosti i dostojanstva svakog zaposlenika temelj za razvoj radnog okruženja, stoga usvajamo procedure zapošljavanja i upravljanja ljudskim resursima koje se temelje na poštenom i dosljednom odnosu prema svima, sprječavajući favoriziranje, zloporabe i diskriminaciju. Dajemo mogućnost svim zaposlenicima za izražavanje individualnosti i kreativnosti u svom radu. – izjavio je Miroslav Halužan, Privredna banka Zagreb

• Ribarska zadruga Lanterna u osvojila je istu nagradu u konkurenciji malih i srednjih poslodavaca

Sinergijom učinaka svakog pojedinog radnika u Zadruzi ostvarujemo efekt koji bi bilo nemoguće doseći kad se individualne komparativne prednosti ne bi fokusirale u istom cilju. - Ribarska zadruga Lanterna

• Riviera Adria d.d. osvojila je nagradu u kategoriji dobne ravnopravnosti

Dobna ravnopravnost i ravnopravnost spolova ključne sastavnice naše korporativne kulture. Omogućujemo razvoj i napredovanje svim zaposlenicima na jednak način, kao što i, s obzirom na radnu učinkovitost, primjenjujemo različite modele nagrađivanja i motiviranja. Ravnopravnost podržavamo u svim aspektima našeg djelovanja pa tako iprilikom odabira kandidata, koje zapošljavamo isključivo na temeljuispunjavanja uvjeta koje posao zahtijeva. – izjavila je gđa. GordanaFabris, Riviera Adria d.d.

• Zvijezda d.d. osvojila je Nagradu u kategoriji ravnopravnosti osoba s invaliditetom

Skupina koju bismo posebno izdvojili iz našeg procesa rada i na koju smo posebno ponosni je skupina od desetak mladih, entuzijastičnih radnika Inkluzije. Radi se o osobama koje smo još 2006. g. prihvatili u naše proizvodne pogone i to nam se mnogostruko vratilo tijekom zadnjih 5 godina. Njihova energija i želja za radom i uspjehom, razina lojalnostikompaniji, načini ophođenja prema ostalim radnicima, odnos sa kolegama idaleko više od nabrojanog čini ih veoma vrijednim zaposlenicima te smoim zahvalni što su nam omogućili jedan drugačiji kut gledanja osoba sapoteškoćama u razvoju kao osobama koje mogu uvelike doprinijeti razvoju ikonkurentnosti kompanije, Zvijezda d.d.


Posebna priznanja dodijeljena su tvrtci Vodotoranj d.o.o. koji je osvojio posebno priznanje za poticanje ravnopravnosti ljudskih potencijala i uključivanje pripadnika/ca nacionalnih manjina. Smatramo da je poštivanje zaposlenika jedna od naših temeljnih vrijednosti. Ponašamo se prema njima onako kako želimo da se drugi ponašaju prema nama.Pošteno i iskreno s uvažavanjem i poštovanjem svih različitosti.Brinemo se o njihovom zdravlju i sigurnosti na radnom mjestu.Poštujemo njihova vjerska uvjerenja i njihovu raznolikost te sve to očekujemo i od njih samih. - Vodotoranj d.o.o.

• Također posebno priznanje je uručeno i Cola - Coli HBC Hrvatska d.o.o. radi sustavnosti u suzbijanju diskriminacije i poticanju ravnopravnosti u radnom okruženju.
'Naša Politika o ljudskim pravima obvezuje nas da poštujemo temeljna prava zaposlenika i nastojimo stvoriti otvoreno i poticajno radno okruženje. Naša Politika jednakosti štiti od diskriminacije i osigurava svima jednake izglede i pravedno postupanje.' - Coca-Cola HBC Hrvatska d.o.o.

Ključna razlika dodijeljena je povodom Međunarodnog dana ljudskih prava (10.prosinca) u sklopu projekta 'Poticanje raznolikosti na hrvatskom tržištu rada'.

'Više informacija o projektu možete pronaći ovdje'

 

'Ova aktivnost je sufinancirana od Programa Europske unije za zapošljavanje i socijalnu solidarnost - PROGRESS (2007-2013). Ovaj program implementira Europska komisija. On je osnovan kako bifinancijski podržao implementaciju ciljeva Europske unije u područjuzapošljavanja, socijalne solidarnost i jednakih mogućnosti te takopridonio ostvarivanju ciljeva Europske 2020 strategije u ovimpodručjima. Sedmogodišnji program usmjeren je na sve dionike koji mogu pomoći u razvoju odgovarajućih i efikasnih zakonodavnih okvira i politika u području zapošljavanja i socijalne solidarnosti u EU-27, EFTA-EEA i državama kandidatkinjama i predkandidatkinjama.'

'Za više informacija o programu pogledajte: http://ec.europa.eu/progress'

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi