ISPOD 50 DOLARA

Nafta opet pojeftinila, Saudijska Arabija neće obuzdati proizvodnju

26.08.2016 u 15:56

Bionic
Reading

Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržišta i na putu su najvećeg tjednog pada u mjesecu, nakon što je saudijski ministar energetike prigušio očekivanja prema kojima bi najveći svjetski proizvođač mogao u sljedećem mjesecu dogovoriti mjere obuzdavanja proizvodnje

Na londonskom je tržištu cijena barela pala za 52 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 49,15 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 28 centi nižoj cijeni, od 47,05 dolara.

Saudijski ministar za energiju Khalid Al-Falih u četvrtak je izjavio kako ne vjeruje da je 'na tržištu potrebna neka veća intervencija, osim da se silama ponude i potražnje omogući da za nas obave posao', te dodao da se tržište već kreće u pravome smjeru.

Članovi Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) planiraju se sastati na marginama Međunarodnog energetskog foruma, koji će od 26. do 28. rujna okupiti skupine proizvođača i potrošača. Izjava saudijskog ministra ohladila je očekivanja da će uslijediti smislene intervencije na tržištu koja je preopskrbljeno u razdoblju duljem od dvije godine.

Cijene sirove nafte u ovom su tjednu do sada izgubile više od tri posto te se očekuje da će to biti najveći tjedni pad u mjesecu.

'U ovome tjednu jasno se na tržištu moglo vidjeti zatezanje konopa između fundamenta i nastavka 'verbalne intervencije' iz raznih članica OPEC-a', komentirao je Ole Hansen iz Saxo Bank. 'Sve u svemu, cijene su se na tržištu zadržale relativno blizu 50 dolara, a po mom mišljenju, to je najviše što OPEC može tražiti u ovome trenutku', dodao je.