intercapital

Na ZSE-u počelo trgovanje ETF-ovima, velika inovacija na domaćem tržištu kapitala

17.11.2020 u 13:18

Bionic
Reading

Službeno trgovanje prvim dvama ETF-ovima započelo je u utorak na Zagrebačkoj burzi (ZSE), pri čemu je istaknuto kako je to prva nova vrsta financijskog instrumenta na ZSE-u zadnjih nekoliko godina, te važan trenutak za domaće i regionalno tržište kapitala.

ETF-ovi (exchange trade funds) danas tako po prvi put u Hrvatskoj postaju dostupni ulagateljima, pri čemu je jedan ETF vezan uz CROBEX 10tr - indeks deset najlikvidnijih dionica Zagrebačke burze, poput dionica, HT-a, Atlantic grupe i Valamar Riviere, a drugi uz SBITOP, indeks 11 najlikvidnijih dionica Ljubljanske burze, odnosno kompanija poput Krke, Triglav osiguranja i Petrola.

Izdavatelj ETF-ova je društvo za upravljanje imovinom InterCapital Asset Management (ICAM). ETF-ovi bi građanima trebali omogućiti jednostavno i povoljno ulaganje u najbolje hrvatske i slovenske kompanije.

Putem internetskog prijenosa uživo iz Zagrebačke burze, predsjednica uprave te institucije Ivana Gažić izjavila je da ZSE računa 13 indeksa, od toga deset dioničkih, a upravo deseti dionički je bio posebno dizajniran prema zahtjevima ICAM-a, tako da predstavlja najatraktivnije dionice na hrvatskom tržištu kapitala, te uzima u obzir i njihov dividendni prinos.

Osim ICAM-u, Gažić je zahvalila i svim drugim tržišnim sudionicima koji su omogućili realizaciju ovog uvrštenja, prije svega Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga (Hanfa) i Središnjem klirinškom depozitarnom društvu (SKDD).

Nada se i da ovo nisu zadnji ETF-ovi koji se uvrštavaju na ZSE, već da će biti i nekih drugih indeksa na koje će oni biti izdani, ili da će imati i neke druge potencijalne izdavatelje.

Tomislav Ridžak, član Upravnog vijeća Hanfe, regulatora tržišta kapitala, ocijenio je dobrim uvrštavanje novih inovativnih proizvoda koji bi trebali koristiti malim, ali i institucionalnim ulagačima.

U smislu razvoja tržišta kapitala, drago mu je da se ovaj proizvod, za koji je trebalo provesti i određene promjene kod SKDD-a i ZSE-a, uspio licencirati u relativno kratkom vremenu, zahvaljujući i dobroj suradnji svih elemenata tržišne infrastrukture, prije svega ZSE-a, SKDD-a i Hanfe, rekao je Rizdak.

Član Uprave InterCapital Asset Managementa Hrvoje Čirjak vjeruje da će novi proizvod biti zanimljiv potencijalnim investitorima na tržištu. Pozvao je sve investitore na ulaganje u novi financijski instrument te izvijestio da su dionice ETF-a od danas u službenom trgovanju na ZSE-u pod oznakama 7CRO I 7SLO.

Čirjak je istaknuo da iduće godine planiraju uvrštenje tih ETF-ova i na Ljubljanskoj burzi.

"Time ćemo omogućiti slovenskim investitorima da na jednostavan način ulažu u hrvatske dionice. Vjerujemo da je to daljnji korak ka unaprjeđenju i povezivanju hrvatskog i slovenskog tržišta kapitala, kao i mali korak ka kreiranju kapitalne unije, što je jedna od misija Europske komisije", izjavio je Čirjak.

Kako su putem video konferencije u ponedjeljak objasnili iz ICAM-a, ETF je investicijski fond čijim se udjelima trguje na burzi na isti način kao i sa svim drugim dionicama, a ETF u pravilu uvijek prati izvedbu odabranog burzovnog indeksa, čime predstavlja vrstu pasivnog investiranja.

Ulagači mogu kupiti košaricu najboljih hrvatskih ili slovenskih dionica za iznos od već sto kuna

ETF-ovi predstavljaju najbrže rastuću kategoriju investicijskih fondova u svijetu, a razlozi njihove popularnosti su u tome što su jednostavni i jeftini za trgovanje, vrlo likvidni i transparentni, a omogućavaju za vrlo mali iznos, već od stotinu kuna, značajnu diverzifikaciju ulaganja na cijelu košaricu dionica.

Kupnjom ETF-a koji prati dionički indeks u samo jednoj transakciji kupuju se sve sastavnice indeksa. Primjerice, ako ETF prati neki dionički indeks čija neto vrijednost imovine koju sadrži vrijedi 100, a u slučaju da taj dionički indeks naraste dva posto, cijena ETF-a će pratiti to kretanje, te bi cijena ETF-a trebala biti gotovo jednaka, odnosno približno 102.

Za trgovanje ETF-ovima potrebno je otvoriti brokerski račun u jednoj od brokerskih kuća. Ulagatelj u ETF, osim brokerske provizije mora uzeti u obzir i naknadu za upravljanje ETF-om, a ta naknada predstavlja postotak prosječne neto imovine fonda koja se naplaćuje dioničarima kako bi pokrili troškove poslovanja fonda. Pritom, naplaćuje se na godišnjoj razini i uračunata je u cijenu ETF-a to jest imatelj udjela ju ne plaća dodatno.

U slučaju trgovanja na ZSE, investitor iz Hrvatske ne plaća nikakav dodatni trošak skrbništva, dok u slučaju trgovanja na stranim burzama postoji mjesečni trošak skrbničkih usluga, pojasnili su iz InterCapitala.