SVJETSKA TRŽIŠTA

Na Wall Streetu pao novi rekord

08.03.2024 u 06:56

Bionic
Reading

Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 indeks porastao drugi dan zaredom, dosegnuvši novu rekordnu razinu, što se ponajviše zahvaljuje rastu cijena dionica u tehnološkom sektoru.

Dow Jones ojačao je 0,34 posto, na 38.791 bod, dok je S&P 500 porastao 1,03 posto, na 5.157 bodova, a Nasdaq indeks 1,51 posto, na 16.273 boda.

Novi rekord S&P 500 zahvaljuje se rastu cijena dionica u tehnološkom sektoru, ponajviše proizvođača čipova jer ulagači očekuju da će potražnja za čipovima potrebnim za razvoj umjetne inteligencije ostati snažna.

U fokusu ulagača bio je i nastavak izvješća predsjednika Feda Jeromea Powella u Kongresu. Ponovio je da čelnici Feda žele biti sigurni da će inflacija i dalje slabiti prema ciljanoj razini od 2 posto prije nego što odluče smanjiti kamatne stope, a da se ta odluka bliži.

Powellovi komentari učvrstili su procjene da bi Fed mogao početi smanjivati kamate u lipnju.

Podršku tržištu pružili su i novi podaci koji pokazuju da američko tržište rada postupno slabi.

U petak će, pak, biti objavljeno službeno izvješće vlasti o zapošljavanju u SAD-u u veljači, koje obično znatno utječe na smjer tržišta.

Premda Fed neće smanjiti kamatne stope tako agresivno kao što se očekivalo, tržište već mjesecima raste, što se ponajviše zahvaljuje rastu cijena dionica tehnoloških divova.

Inflacija postupno slabi, kao i gospodarstvo, koje će, po svemu sudeći, izbjeći recesiju, unatoč agresivnom povećanju cijene novca.

„Svi čekaju da se dogodi nešto loše, no ništa se loše ne događa po pitanju gospodarstva, tržišta, zarada kompanija i monetarne politike. Zahvaljujući tome, tržište je i dalje u zamahu”, objašnjava John Augustine, direktor u Huntington Private Bank.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,17 posto, na 7.692 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,71 posto, na 17.842 boda, a pariški CAC 0,77 posto, na 8.016 bodova.