tržište kapitala

Na Wall Streetu oprez uoči sjednice Feda, indeksi stagnirali

19.09.2023 u 07:06

Bionic
Reading

Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni jer su ulagači oprezni uoči sjednice američke središnje banke o kamatnim stopama i novim gospodarskim procjenama

Dow Jones ojačao je 0,02 posto, na 34.624 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,07 posto, na 4.453 boda, a Nasdaq indeks 0,01 posto, na 13.710 bodova.

Ulagači nisu voljni riskirati uoči sjednice američke središnje banke, koja počinje u utorak, a završava u srijedu.

S obzirom da se inflacija postupno usporava, na tržištu se smatra gotovo sigurnim da Fed na ovoj sjednici neće dodatno povećati kamate sa sadašnje razine od 5 do 5,25 posto.

Osim toga, na tržištu novca se procjenjuje da postoji 67 posto izgleda da ih neće povećati ni u studenome.

No, ulagači su oprezni jer su uvijek moguća iznenađenja, a nakon ove sjednice Fed će objaviti i nove kvartalne projekcije o kretanjima u gospodarstvu, kao i procjene o kamatnim stopama.

Ulagači se nadaju da će projekcije o kamatama biti manje nego što su sadašnje.

S nestrpljenjem se čeka i što će na konferenciji za medije u srijedu kazati predsjednik Feda Jerome Powell.

„Powell može svojim komentarima potaknuti velike pomake na tržištu u jednom ili drugom smjeru, pa se ne želite naći na pogrešnoj strani”, kaže Peter Tuz, predsjednik u tvrtki Chase Investment Counsel, objašnjavajući oprez ulagača.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,76 posto, na 7.652 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,05 posto, na 15.727 bodova, a pariški CAC 1,39 posto, na 7.276 bodova.