UTJECAJ KINESKOG GOspodarstva

Na Wall Streetu Dow Jones blago porastao, S&P 500 oslabio

17.05.2022 u 07:04

Bionic
Reading

Na Wall Streetu je u ponedjeljak Dow Jones indeks blago porastao, dok je S&P 500 blago pao, nakon nesigurnog trgovanja i novih pokazatelja o oštrom usporavanju rasta kineskog gospodarstva

Dow Jones ojačao je 26 bodova ili 0,08 posto, na 32.223 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,39 posto, na 4.008 bodova, a Nasdaq indeks 1,20 posto, na 11.662 boda.

Snažan skok tih indeksa u petak potaknuo je nadu u prekretnicu, stabilnije trgovanje i oporavak cijena dionica nakon što je S&P 500 od siječnja izgubio oko 16 posto.

„Nakon snažnog skoka tržišta u petak, ulagači se pitaju je li to održivo. Je li to početak zamaha oporavka s niskih razina ili još ima prostora za pad tržišta”, kaže Ross Mayfield, strateg u tvrtki Baird.

Odgovor na to pitanje trebat će pričekati, no jučer su ulagače zabrinuli slabiji nego što se očekivalo gospodarski pokazatelji iz Kine.

Promet u trgovini na malo pao je u travnju oko 11 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, dok je industrijska proizvodnja skliznula gotovo 3 posto.

To pokazuje da se zbog strogih mjera za suzbijanje širenja covida-19 rast drugog po veličini oštro usporio. Ipak, podršku tržištu pružaju nada u nove poticajne mjere kineskih vlasti i vijesti da neki gradovi, kao što je Šangaj, najavljuju postupno ukidanje restriktivnih mjera.

Najviše se, pak, na tržištu raspravlja o daljnjem zaoštravanju monetarne politike američke središnje banke.

Kako bi suzbio inflaciju, koja se kreće na najvišim razinama u 40 godina, Fed je početkom svibnja povećao kamatne stope za 0,50 postotnih bodova, nakon što ih je u ožujku povisio za 0,25 postotnih bodova.

I na idućim sjednicama razmatrat će se povećanje kamata za 0,50 postotnih bodova, pa se ulagači plaše da će agresivno zaoštravanje monetarne politike usporiti ionako usporen rast najvećeg svjetskog gospodarstva, a možda izazvati i recesiju.

Jučer je objavljeno da je industrijska aktivnost u državi New York u svibnju oštro pala treći put ove godine zbog kolapsa novih narudžbi i isporuka.

Osim toga, ulagače zabrinjavaju rat u Ukrajini, poremećaji u nabavnim lancima i 'zatvaranja' niza kineskih gradova zbog covida-19, što bi moglo dodatno usporiti rast globalnog gospodarstva.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Doduše, londonski FTSE indeks ojačao je 0,63 posto, na 7.464 boda, no frankfurtski DAX skliznuo je 0,45 posto, na 13.964 boda, a pariški CAC 0,23 posto, na 6.347 bodova.

U opreznom trgovanju azijske burze porasle

Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica porasle, no trguje se oprezno jer svi posljednji podaci pokazuju da se rast najvećih svjetskih gospodarstava usporava, dok središnje banke podižu kamatne stope kako bi suzbile inflaciju.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu više od 1 posto, no i dalje je od početka mjeseca na gubitku više od 6 posto.

Jutros je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,3 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Šangaju, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle između 0,2 i 2,2 posto.

Znatan rast MSCI indeksa ponajviše se zahvaljuje skoku hongkonškog Hang Senga za više od 2 posto jer su, nakon nedavnog oštrog pada, snažno porasle cijene dionica kineskih tehnoloških divova, kao što su Alibaba i Tencent.