SVJETSKA TRŽIŠTA

Na Wall Streetu cijene dionica porasle, u Europi ulagači na oprezu

10.06.2018 u 08:47

Bionic
Reading

Na Wall Streetu su prošloga tjedna cijene dionica znatno porasle, ponajviše u tehnološkom sektoru, dok se na europskim burzama trgovalo oprezno jer ulagači nisu željeli riskirati uoči summita skupine G7 i sjednica središnjih banaka idućega tjedna

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna skočio 2,8 posto, na 25.316 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,6 posto, na 2.778 bodova, a Nasdaq indeks 1,2 posto, na 7.645 bodova.

Snažan rast tih indeksa Nasdaqa ponajviše se zahvaljuje rastu cijena dionica u tehnološkom sektoru, kao što su Facebook, Apple, Microsoft...

Zahvaljujući tome, Nasdaq i S&P indeks tehnološkog sektora u nekoliko su navrata početkom tjedna dosezali najviše razine u povijesti.

No, pred kraj tjedna na tržištu je zavladao oprez jer ulagači nisu željeli riskirati uoči summita Skupine G7 najrazvijenijih svjetskih gospodarstava ovoga vikenda u Kanadi na kojemu su središnja tema bila trgovinska pitanja, nakon što je Washington uveo carine na uvoz čelika i aluminija iz Meksika, Kanade i EU-a.

Meksiko i Kanada već su uzvratili protumjerama, a isto je najavila i EU.

Ulagači su bili oprezni i zbog toga što se idućega tjedna održava sjednica čelnika američke središnje banke koja će pokazati kani li Fed ubrzati tempo povećanja kamata, s obzirom na snažan rast gospodarstva, ali i jačanje inflacije.

Dvodnevna sjednica čelnika Feda počinje 12. lipnja, a očekuje se drugo po redu povećanje kamatnih stopa u ovoj godini, nakon onoga u ožujku. Pitanje je, međutim, hoće li Fed nakon toga do kraja godine kamate povećati još jednom ili dva puta.

  • +13
Njujorška burza, pad dionica Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Uz to, 14. lipnja zasjedaju čelnici Europske središnje banke (ECB) koji će, kako se očekuje, raspravljati o tome hoće li ove godine početi ukidati poticajne mjere.

A to znači da bi ECB uskoro mogla početi stezati monetarnu politiku nakon što je niz godina smanjivala kamatne stope i provodila programe za povećanje likvidnosti na tržištima, što je podržavalo rast burzi dionica.

I dok su na Wall Streetu porasle, na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,3 posto, na 7.681 bod, a po istoj stopi skliznuo je i pariški CAC, zaronivši na 5.450 bodova. No, frankfurtski DAX ojačao je 0,3 posto, na 12.766 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks porastao 2,4 posto, na 22.694 boda.