novi sustav

Na Veliki petak niste mogli platiti račun? Iz HNB-a stiglo objašnjenje

07.04.2023 u 23:42

Bionic
Reading

Svi oni koji u četvrtak tek iza 15 sati ili u petak odlučili platiti neki zaostali račun, trebaju znati da njihov novac na račun primatelja, ako je on u drugoj banci, neće biti proslijeđen sve do utorka, piše Jutarnji list

Ove godine Veliki petak je prvi put bio neradni dan za međubankovne transakcije u Hrvatskoj, a razlog je činjenica da je Hrvatska ulaskom u euro ušla u platni sustav Europske središnje banke, koji neradnim smatra i Veliki petak, za razliku od vremena nacionalne valute, kad su se plaćanja obavljala unutar hrvatskog nacionalnog platnog sustava, a prema kojemu je Veliki petak bio normalni radni dan, piše Jutarnji.

U HUB-u i u HNB-u nisu uspjeli konkretno objasniti zašto međubankovne transakcije vikendom i na blagdane ne rade, već se iz njihovih pojašnjenja može iščitati da su stvari takve kakve jesu, jer je tako odredio upravitelj sustava TARGET, a koji je izrijekom propisao neradne dane za međubankovne transakcije.

'TARGET-HR posluje u sve dane osim subote, nedjelje, Nove godine, Velikog petka, Uskrsnog ponedjeljka, 1. svibnja, Božića i 26. prosinca. Odnosno, posluje i na neke dane koji su blagdani u Hrvatskoj, a jedini dan na koji ne posluje, a da pritom ne predstavlja neradni dan u Hrvatskoj je Veliki petak. Budući da je TARGET T2 platni sustav Europske središnje banke i nacionalnih središnjih banaka država članica čija je valuta euro, izbor neradnih dana određen je od upravitelja, tako da bude u što većoj mjeri usklađen s radnim danima država članica - sudionica sustava', poručili su iz Hrvatske narodne banke.