ECTAA:

'Na kocki je oporavak Europe; EU treba koordinirana ograničenja i testiranje a ne karantenu'

18.09.2020 u 13:03

Bionic
Reading

Europske vlade trebale bi zamijeniti karantenu koordiniranim ograničenjima i testiranjem na koronavirus, poručila je u petak europska udruga putničkih agenata i turoperatora, tražeći intervenciju Europske komisije

"Kaos zahtijeva Vaš trenutni osobni angažman", napisala je u pismu predsjednici Komisije Ursuli von der Leyen ECTAA, skupina više od 20 udruga u tom sektoru, uključujući i udrugu avioprijevoznika IATA.

Poziv Komisiji vremenski se poklopio s upozorenjem grupe zračnih luka ACI Europe, jedne od potpisnica pisma, da je broj putnika u kolovozu pao 65 posto, a u prva dva tjedna rujna čak 73 posto.

Komisija je u ovom mjesecu predložila zajednički sustav "semafora", osmišljen kako bi zemlje EU-a koordinirale ograničenja putovanja. Novi sustav trebao je zamijeniti složena pravila i karantenu zbog kojih su putovanja ponovo stala.

Vlade EU-a pak zbog opetovanog rasta broja zaraženih koronavirusom nerado odustaju od drastičnijih ograničenja i karantena, koje su po ocjeni sektora putovanja nesrazmjerne rizicima putovanja unutar regije, s obzirom na raširenost virusa.

Irska je tako u četvrtak uvela karantenu za putnike iz Italije i Grčke, na temelju strožih kriterija o zarazi od onih koje je predložio EU.

"Neuspjeh potpune provedbe prijedloga Komisije uništio bi svaku šansu za potencijalni oporavak", upozorile su predsjednicu EK udruge sektora putovanja.

  • +12
Koronavirus u Njemačkoj Izvor: Profimedia / Autor: Ina FASSBENDER / AFP / Profimedia

Pismo su potpisale udruge koje zajedno predstavljaju više od 5.000 kompanija i milijune radnika u različitim sektorima, od zrakoplovstva i putničkih agencija do hotela, restorana i kampova, te njihovih opskrbnih lanaca.

"Stoga vas pozivamo da ovo pitanje dobije status prioriteta" u raspravama sa čelnicima zemalja EU-a, dodali su, naglašavajući da turizam čini 10 posto gospodarskih aktivnosti u EU i da zapošljava 12 posto ukupne radne snage.

"Na kocki je zapravo oporavak Europe i europskih gospodarstava", ustvrdili su.

Europski parlament upozorio je u četvrtak da različite metodologije i kriteriji koje koriste članice EU-a štete naporima u suzbijanju pandemije Covida-19 ali i oporavku europskom gospodarstvu te pozvali na njihovo usklađivanje.