TRŽIŠTE KAPITALA

Na burzi bez jasnog trenda: Dobitnik dana PBZ, a gubitnik Maistra

Bionic
Reading

Domaće tržite kapitala trgovalo je bez jasnog trenda, te su ključni dionički indeksi zaključili dan na suprotnim stranama. Indeks CROBEX se zadržao u zelenom sa 0,1 posto plusa, dok je istovremeno blue-chip indeks CROBEX10 kliznuo 0,04 posto u crveno. Sektorski indeksi su uglavnom bili u crvenom, koje je predvodio prehrambeni sektor sa 1,5 posto minusa, dok jedini sektor u plusu je bi turistički sektor, ali sa zanemarivih 0,1 posto rasta

Likvidnost je oslabila, te je protrgovano svega 4,2 milijuna kuna, što je najslabije u ovom tjednu, ali je pet najlikvidnijh izdanja prošlo bez cjenovnih padova. Trgovanje je bilo bez milijunaša, a najlikvidnija je bila povlaštena dionica Adrisa koja je na 873 tisuće kuna prometa upisala rast cijene od 0,3 posto. Po likvidnosti slijedi dionica Valamar Riviere koja je na 670 tisuća kuna prometa također porasla 0,3 posto. Dionicom Ericsson Nikole Tesle, kojom se jučer trgovalo zadnji dan s pravom na dividendu, je prikupila 655 tisuća kuna prometa, uz stagnaciju cijene.

Na strani jučerašnjih dobitnika možemo izdvojiti dionicu PBZ-a koja je skočila 5,2 posto nakon opoziva Izvanredne glavne skupštine, na preporuku HNB-a, a ista je trebala odobriti delistanje dionice sa uređenog tržišta Zagrebačke burze i otkup vlastitih dionica. Ta vijest je potaknula rast i ostalih dionica financijskog sektora.

Gubitnik dana je dionica Maistre koja je pala 6,9 posto, kao i dionica Vira koja je potonula 6 posto, nakon obavijesti o podnesku kompanije vezano za predstečajni postupak.

Dobitnik dana: PBZ +5,16% 815,00

Gubitnik dana: Maistra -6,90% 270,00

CROBEX: +0,08% 1.765,88