ZNANJEM RASTEMO

Muhammad Yunus i Dan Ariely na konferenciji T-HT-a

16.09.2009 u 16:07

Bionic
Reading

Na drugoj konferenciji T-HT-a 'Znanjem rastemo' predavanja će održati dvojica svjetski poznatih i uglednih govornika – nobelovac i utemeljitelj banke Grameen, profesor Muhammad Yunus te priznati bihevioralni ekonomist, stručnjak u području ljudskog ponašanja profesor Dan Ariely. Konferencija će se održati 1. listopada u Zagrebu

Profesor Yunus inspirativan je govornik i vizionar koji će na T-HT-ovoj konferenciji govoriti o ostvarivanju ljudskih potencijala, međusobnim utjecajima jednih na druge i borbi protiv siromaštva. Svoje znanje, ideje i razmišljanja predstavit će kroz svoje iskustvo s modelom Grameen i tvrtkama kojima je cilj postizanje društvenoga dobra, a ne profita (tzv. social business). Drugi govornik, profesor Dan Ariely, na zanimljiv će način kroz iskustva, zanimljiva istraživanja i eksperimente pokazati kako brojni čimbenici često rezultiraju pogrešnim odlukama kojima dovodimo sebe u neprilike na osobnoj, ali i na široj društvenoj i gospodarskoj razini.

'Ove godine, koja je specifična zbog teške ekonomske krize koja je pogodila cijeli svijet, s nama će svoja razmišljanja, ideje i postignuća podijeliti dva iznimna govornika i svjetski priznata stručnjaka čije će nas ideje nadahnuti da i sami poduzmemo korake kako bismo pokušali učiniti svijet boljim i kako bismo bolje razumjeli ljudsku prirodu. Danas je važnije nego ikad govoriti o mogućnostima koje su pred nama, prenositi i širiti znanje i nove spoznaje kao osnove za stvaranje budućnosti temeljene na novim vrijednostima. Ta načela za kojima se T-HT kao kompanija nastoji povoditi cilj su ove konferencije', rekao je u povodu skorašnjega početka konferencije predsjednik Uprave T-HT-a Ivica Mudrinić.

Ovogodišnjom konferencijom T-HT ujedno obilježava drugu godišnjicu inicijalne javne ponude dionica kompanije koja je službeno započela 5. listopada 2007. godine.

Muhammad Yunus dobitnik je Nobelove nagrade za mir 2006. i utemeljitelj banke Grameen. Ovaj ugledni bangladeški ekonomist i bankar pomogao je brojnim siromašnim obiteljima i pokrenuo ekonomiju Bangladeša kada je svojim jednostavnim rješenjem mikrokredita pomogao poduzetnicima koji su bili odviše siromašni da bi se za pomoć obratili tradicionalnim bankama. Uspjeh modela Grameen inspirirao je slična nastojanja u zemljama u razvoju i industrijski razvijenim zemljama te je kao model financiranja primijenjen u 23 zemlje u svijetu.

Dan Arielyprofesor je bihevioralne ekonomije na američkome Sveučilištu Duke. Ujedno je i gostujući profesor na najcjenjenijem američkom tehnološkom sveučilištu MIT (Massachusetts Institute of Technology) i direktor Centra za napredna istraživanja (Center for Advanced Hindsight). Profesor Ariely vodeći je stručnjak za područje ljudskoga ponašanja u svim vrstama poslovnog, ekonomskog i privatnog okruženja, kao i tumač njihova značenja u inovacijama karakterističnim za gospodarstvo, strategiju i marketing.