RASPRAVA O KONKURENTNOSTI

Mudrinić: Vlada mora promijeniti Zakon o radu

ivica mudrinić

ivica mudrinić

Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Na prvom okruglom stolu u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) i centra izvrsnosti za upravljanje ljudskim potencijalima HR4HR održana je rasprava o 'Upravljanju ljudskim potencijalima u službi konkurentnosti Republike Hrvatske'

Vodeći stručnjaci iz područja HR menadžmenta uspješnih hrvatskih kompanija, ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić i predstavnici Vlade razgovarali su između ostaloga o nužnim promjenama u Zakonu o radu kako bi se povećala konkurentnost tržišta rada i olakšalo poslovanje poslodavaca u Hrvatskoj, piše Poslovni dnevnik

'Treba napraviti zaokret po pitanju upravljanja ljudskim potencijalima u javnim ustanovama te iskustvo velikih kompanija preslikati i implementirati u javni sustav', istaknuo je ministar Mrsić. Govoreći o konkurentnosti radnika, ministar Mirando Mrsić je istaknuo Vladine strateške pravce: očuvanje radnih mjesta, smanjenje troškova rada i administrativnih troškova te poticaje za samozapošljavanje. Naglasio je da treba osnažiti afirmaciju i kulturu rada i razviti sustav nagrađivanja u javnom sektoru za koji će Vlada koristiti pomoć HUP-a.

Predsjednik Uprave i glavni direktor T-HT-a Ivica Mudrinić istaknuo je da konkurentnost treba biti u službi građana te da hrvatskom poslovanju nedostaje sustav vrijednosti u kojem je odgovornost ključni element u lancu konkurentnosti. 'Želimo li konkurentnost, Vlada mora promijeniti Zakon o radu jer inače nećemo moći privući strana ulaganja. Izgubit ćemo radna mjesta, a najsposobniji će otići', rekao je Mudrinić.

Predsjednik Uprave Zagrebačke banke Franjo Luković napomenuo je da se upravljanje ljudskim potencijalima treba pripremiti za srednje i dugoročne ciljeve i naveo dva ključna elementa – čelnika koji vjeruje u ljude i upravljanje ljudskim potencijalima u funkciji izvrsnosti.

Glavni direktor HUP-a Davor Majetić podržao je komunikaciju Vlade, poslodavaca i stručnjaka za upravljanje ljudskim potencijalima te Vladi predložio da i ubuduće inicira ovakva okupljanja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi