MALO OVAKO, MALO ONAKO

Mrsić: Regres i jubilarke još nećemo ukinuti

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 08.06.2012 14:23
  • Objavljeno 08.06.2012 u 14:23
mirando mrsić

mirando mrsić

Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoić

Nakon što je usporedivši radnička prava iz kolektivnih ugovora s rakom zgrozio javnost, ministar Mrsić kazao je da ipak ove godine neće ukinuti regres zaposlenih u javnim službama za koje bi se iz proračuna ove godine trebalo izdvojiti više od 200 milijuna kuna. Podsjetimo, Vlada je planirala ukidanjem dodataka poput božićnice, regresa i naknade za javni prijevoz uštedjeti 800 milijuna kuna.

Vlada je odustala od nakane da zaposlenima u javnim službama odmah ukine regres, jubilarnu nagradu i dar za djecu, što je u jutrošnjoj emisiji Hrvatskog radija Poligraf potvrdio ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, već im nudi da o tim materijalnim pravima pregovaraju za iduću godinu.

Umjesto toga, uštede na troškovima za zaposlene pokušat će ostvariti ukidanjem božićnice za ovu godinu, kao i smanjenjem naknade za minuli rad sa sadašnjih 0,5 posto na 0,3 posto po godini staža.

Potpredsjednik Vlade i čelnik Vladina pregovaračkog odbora Neven Mimica izjavio je u ponedjeljak, nakon prvog sastanka s predstavnicima sindikata, da je smanjenje državnog proračuna u velikoj mjeri zasnovano na smanjenju troškova za zaposlene, zbog čega je proračunska stavka od 21,5 milijardi kuna za zaposlene u javnom sektoru fiksna.

Upozorio je također da je u prvih pet mjeseci za javni sektor potrošeno 500 do 600 milijuna kuna više od planiranog, te dodao kako se ne radi o trajnom ukidanju božićnica, regresa i drugih prava, nego privremenom odustajanju do gospodarskog oporavka zemlje.

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Spomenka Avberšek izjavila je Hini kako je smanjenje naknade za radni staž sindikatima neprihvatljivo jer bi to značilo izravno rezanje plaća.

Jedna su stvar regresi, božićnice i slični jednokratni dodaci o kojima se može pregovarati, s obzirom na teško stanje u zemlji, a sasvim druga dodatak za minuli rad koji je dio plaće. Smanjenje tog dodatka najviše bi pogodilo ljude s puno radnog staža, a svima bi još više smanjilo mirovine koje su danas ionako socijalna kategorija, kaže Avberšek.

Nju nije iznenadilo Vladino odustajanje od ukidanja regresa i jubilarne nagrade za ovu godinu jer je isplata regresa i jubilarnih već krenula, a od dara za djecu se odustalo jer su svi "osjetljivi na djecu", pa očekuje da će se najavljene uštede pokušati ostvariti u pregovorima o Granskim kolektivnim ugovorima (GKU).

Nakon pregovora o TKU-u, kojim se regulira razina osnovnih prava, slijede pregovori o GKU-ima za zdravstvo, obrazovanje, znanost, kulturu i socijalnu skrb, a u tim ugovorima su brojni dodaci koje bi Vlada željela srezati.

U GKU-u za zdravstvo su dodaci za uvjete rada, vjernost službi, posebnu odgovornost i minuli rad. Kada bi se to sve ukinulo, plaće u zdravstvenom sustavu pale bi i do 20 posto, upozorava Avberšek.

Ukupni iznos planiranih ušteda na javnom sektoru od dvije milijarde kuna Vlada će nastojati postići proširivanjem pregovora o izmjenama kolektivnih ugovora i na javna poduzeća, kojima je također najavljeno smanjivanje prava, ali i broja zaposlenih.

Ako sindikati javnih službi, kao i državnih službi kojima također uskoro slijede kolektivni pregovori, odbiju sve prijedloge za smanjenje prava, iz Vlade je već najavljeno da će im po potrebi srezati plaće, ali od najavljenih ušteda neće odustati.

Sindikati ne bi smjeli odbiti sve Vladine prijedloge jer bi tada ispali krivcima za propast pregovora, a onda bi Vlada raskinula kolektivne ugovore i uredbama krenula u rezanje. Bolje nam je da sjednemo i dogovorimo rješenja koja će biti prihvatljiva za obje strane, smatra Avberšek.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi